Kutyatetemek sokaságát találták meg Hajdúsámsonban

2020-02-18 09:08 | #Kékfény #Kitekintés

Embertelen mészárlás. Száznál is több állat maradványait lehet feltételezni a gödrökben. Azt azonban nem lehet tudni, hány gödör volt és hány éve folyik a kutyák legyilkolása, eltüntetése - számol be a debreciner.hu.

A debreciner.hu írásából szemlézünk:

„Reméltem, hogy nem lesz igaz a bejelentés” - mondta Kodolányi Endre, a Speciális Állatmentő Egység egyik alapító tagja, amint szomorúan maga elé nézve próbálta feldolgozni azoknak a kutyatetemeknek a látványát, amelyek egy mély gödörből kerültek elő. Az elsődleges szakvélemény szerint a kutyák traumás eredetű sérülésekbe halhattak bele. Fejbe verték őket.

Törő Vanda

A Debreciner szerkesztőségéhez érkezett nemrég információ egy Hajdúsámson melletti erdős részen található gödörről, ahol rengeteg kutyatetem van, és a kutyák nem természetes halált követően kerültek ide. A lap munkatársai értesítették a szakembereket, majd velük együtt keresték meg a helyszínt február 16-án.

Törő Vanda

„Ez itt több állat sérelmére elkövetett állatkínzás, hívnunk kell a rendőröket” - vonta le a következtetést Schreiter Katalin, az Országos Állatvédőrség Alapítvány munkatársa, miután bebizonyosodott, hogy szinte megszámlálhatatlan kutyatetem lehet a homok alatt.

Törő Vanda
Törő Vanda

A környéken szinte mindenhol koponyákat és más csontokat lehetett szétszórtan találni. Így, a szanaszét heverő csontokat követve jutottak el az állatvédők egy közelben lévő másik, már betemetett gödörhöz.

Kodolányi Endre megkezdte ennek a felásását, és hamarosan egy fél állkapocsba ütközött az ásó éle. Majd kiemelte a koponyát is. Aztán még egyet, majd jöttek a bordák, a combcsontok, a szőrmaradványok, egy bálamadzag és még több csont.

Törő Vanda

Az állatvédő szerint a második gödörnél egyértelműen lehetett látni a csontokon, hogy régóta ott lehetnek. „Ki tudja, mióta folyik ez a mészárlás, ki tudja, hány ehhez hasonló gödör van a környéken?”

A rendőrjárőrök kiérkezése után nem sokkal bebizonyosodott, hogy bűnügyi szemlére lesz szükség. A gödrökhöz nem sokkal később érkező rendőrök elvégezték a helyszínelést. A munkálatok után az állatvédőknek a Debreceni Rendőrkapitányságon kellett aláírniuk a helyszíni jegyzőkönyvet.

Hurkold és vágd fejbe

Schreiter Katalin először arra gondolt, hogy a kutyákat lelőtték, hiszen a még nyitott gödörben talált állatok szőrén, mellkas és homlok tájékon látott vérfoltok erre engedtek következtetni. Később kiderült a friss tetemek vizsgálatakor, hogy olyan erővel vághatta valaki fejbe a kutyákat, amitől elpusztultak. Vagy eszméletüket vesztették, és az elföldelés után haltak meg. Az ásás során nemcsak bálamadzagot találtak az állatvédők, de egy fojtóra hurkolt póráz jellegű anyagdarabot is, amely körül még ott voltak a kutya maradványai, mindez arra utalt, hogy a kutyát így fogták meg, amíg kivégezték.

Törő Vanda
Törő Vanda

Az állatvédők több olyan tetemet is találtak, amelyek zsákban kerültek a gödörbe, közöttük voltak kölyökkutyák is.

Törő Vanda

A friss gödörben tíz körüli egész tetemet találtak, a többi már bomlásnak indult, ezért azokat a testeket nem tudták kihantolni. Kutyatetemeken kívül macskák is voltak a homokrétegek alatt.

Az állatvédő szerint több mint 100 tetem lehet a két gödörben, de mivel az erdő tele volt csontokkal, koponyákkal, feltételezhető az is, hogy jóval több gödör van a környéken, így a tényleges számot még csak hozzávetőlegesen se lehet megbecsülni.

A debreciner.hu megkereste a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságot és a Hajdúsámsoni önkormányzatot is. Amint válaszolnak, frissítik a cikket.

 

Forrás: debreciner.hu