Itt vannak a titkos fideszes kádertemetők

2020-02-19 14:24 | #Kaposvár #Politika #Kitekintés

Magyarországon nem csak a településeknek vannak önkormányzatai, hanem a megyéknek is. De mit csinálnak ezek, mi a funkciójuk? A g7.hu átvizsgálta a gazdálkodásukat, és egészen meglepő dolog derült ki.

A megyei önkormányzatok 2018-ban 4,7 milliárd forintot költöttek el, és ez szinte teljesen egészében a képviselők fizetésére és a szervezetek működésére ment el. Még a fizetések is nőttek, pedig a megyei önkormányzatok feladatai, és ezzel a költségvetésük folyamatosan olvadt lefelé.

Az kép alakult ki a megyei önkormányzatok gazdálkodásának elemzése alapján, hogy ezeknek az egyetlen feladata, hogy jól fizetett állásokat biztosítson a vidéki politikusoknakírja a g7.hu.

A megyei önkormányzatok alá se a fővárosi, se a megyei jogú városok polgárai nem tartoznak, tehát a kisebb települések 3,7 millió lakosáról van szó. De még az ő életükben sem olyan fontosak ezek, hiszen a településeik összesen 1014 milliárd forintot költöttek el – ennek a megyei önkormányzatok költségvetése mindössze a 0,5 százaléka, gyakorlatilag egy kerekítési hiba – ítja a g7.hu.

Annyira fölöslegesek a megyei önkormányzatok, hogy szinte fel sem tűnne senkinek, ha megszűnnének.

A megyei önkormányzatok saját forrásokkal nem rendelkeznek, a kormány által átutalt pénzeket költik. Megszüntetésük szinte semmilyen érzékelhető hatással nem lenne a mindennapi életre, viszont közel ötmilliárd forintot lehetne ezzel megtakarítani. Igaz, több száz jól fizetett, a vidéki pártépítés szempontjából fontos politikusi állást kellene ehhez feláldozni.

A települési önkormányzatok a rendszerváltás után sokáig nagyjából változatlan súllyal működtek. Hiába volt számos átalakítás, költségvetésük a GDP-hez viszonyítva stabil volt a Fidesz 2010-es hatalomra kerüléséig. A Fidesz viszont néhány év alatt lefelezte a helyi önkormányzatok költségvetését.

Míg 2010-ben az önkormányzatok költségvetése a GDP-hez viszonyítva 12,5 százalék volt, addig 2018-ban már csak 6,3. A megyei önkormányzatok költségvetése a GDP 0,314 ezreléke – derül ki a g7.hu összeállításából.

A megyei önkormányzatoknak költségvetése alig van, feladata sem sok a jó pénzen kitartott politikusi gárda fenntartásán kívül, tehát létük is eléggé megkérdőjelezhető.

Forrás: g7.hu

Borítókép: kpsvr