Karácsony Gergely: zöld pólus, közös lista

2020-03-09 11:24 | #Zöld #Kitekintés #Politika

Erről egy tegnap délelőtti eseményen beszéltek a Párbeszéd politikusai, ahol gyakorlatilag az LMP-vel való egyesülésnek is megágyaztak.

A rendezvényen felszólalt Jávor Benedek korábbi európai parlamenti képviselő, a főváros brüsszeli képviseletének vezetője, Szél Bernadett, az LMP egykori miniszterelnök-jelöltje, mára független országgyűlési képviselő, Eörsi Nóra egyetemi hallgató, klímaaktivista, valamint Szabó Tímea, a Párbeszéd parlamenti frakcióvezetője, és Karácsony Gergely főpolgármester is.

Mindannyian a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságáról és egy új, zöld pólus megképződésének szükségességéről beszéltek, valamint a kormány hamis, átlátszó zöld fordulatát kritizálták.

A legfontosabb politikai állítások azonban mégsem a zöld ügyek kapcsán hangzottak el a rendezvényen. A Párbeszéd két társelnöke, Szabó Tímea és Karácsony Gergely ugyanis az ellenzéken belül zajló vitákhoz is hozzászólt.

Szabó Tímea például bejelentette, hogy a Párbeszéd azt javasolja a többi ellenzéki pártnak, hogy ne csak az egyéni körzetek és a közös miniszterelnök-jelölt, hanem a lista kapcsán is tartsanak előválasztást. Ez azt jelentené a gyakorlatban, hogy a közös főpolgármester kiválasztásához hasonló módon, a pártok megállapodásai helyett az ellenzéki érzelmű szavazók dönthetnének arról is, ki kerüljön a közös lista első harminc helyére.

Fotó: Jövő TV

Karácsony Gergely pedig kijelentette, felelősségteljes politikát vár az ellenzéki pártoktól, éppen ezért, amikor egyre hangsúlyosabbá válik a zöld politika egész Európában, akkor nem tehetik meg, hogy két külön pártban politizáljanak az LMP-vel.

A főpolgármester beszédében utalt Gyurcsány Ferencre és a DK-ra is. Karácsony szerint ugyanis az ellenzék vitáinak nem arról kell szólnia, hogy ki gyűlöli jobban Orbán Viktort vagy, hogy ki hány likeot szerez azzal a Facebookon, hogy átcsábítja a másik párt politikusát a sajátjába (az elmúlt hetekben két szocialista polgármester, Szaniszló Sándor és Kiss László is átlépett a DK-ba). Ezek a viták ugyanis még nem eredményeznek kormányváltást 2022-ben, helyett az ország jövőjéről kell beszélniük és víziót kell felmutatniuk a választóknak a főpolgármester szerint.

Az eseményről egyébként élőben jelentkezett a Jövő Tv, a közvetítésüket itt tudjátok visszanézni:

 

forrás: Jövő Tv