Az ellenzék leszavazta, nem láttak elég garanciát

2020-03-23 16:41 | #Kitekintés

137 igen, 52 nem (10-en nem szavaztak) arányában az Országgyűlés nem támogatta a házszabálytól való eltérést, így hétfőn nem dönthetnek a képviselők a kormány által benyújtott, veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatról.

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődött hétfőn az Országgyűlés ülése, a kormányfő arra kérte az ellenzéket, hogy szavazza meg a házszabálytól való eltérést, és a veszélyhelyzet meghosszabbítását.

Orbán Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés hosszú lesz, nagyon sok eszközre lesz szükség, és „még nagyon az elején vagyunk”. Hozzátette: nem lehet még megmondani, hogy mikor lesz vége a járványnak, de hosszú hónapokra kell számítani.

A kormány pénteken nyújtotta be „A koronavírus elleni védekezésről”  törvényjavaslatát, amely a március 11-én kihirdetett különleges jogrendet, veszélyhelyzetet hosszabbítaná meg határozatlan időre, és különleges jogosítványokat adna a kormány számára.

Az ellenzéki pártok frakcióvezetői mind kiemelték, hogy nem támogathatnak egy olyan javaslatot, amely nem tartalmaz időbeli korlátot. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció frakcióvezetője elmondta: ha azt kérik, hogy a konkrét veszélyhelyzet megoldásában közreműködjenek, akkor ezt megteszik, de ha arra kérnek felhatalmazást, hogy bármit engedjenek meg a regnáló hatalomnak a veszélyhelyzetre hivatkozva, akkor muszáj azt mondani, hogy „eskünk, tisztességünk, hazafiságunk okán ezt nem tudjuk megtenni”.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője támogathatónak nevezte Orbán Viktor bejelentett intézkedéseit, de szerinte a kormány törvényjavaslatában a kormányfő olyan időkorlát nélküli felhatalmazást kér, amelyre egész Európában nincsen példa.

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője szerint Orbán Viktor valójában nem a válsághelyzetet akarja kezelni ezzel a törvényjavaslattal, hanem egy államcsínt kísérelt meg.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője elmondta: hajlandóak még ma megszavazni a javaslatot, ha időkorlát kerül a törvényjavaslatban. Akár 60 vagy 90 napos felhatalmazást is hajlandóak lennének támogatni. Arra kérte a kormányfőt, személyesen járjon el a Fidesz és a KDNP frakcióknál, hogy ez a határidő június 30-a legyen és annak lejárta után az Országgyűlés döntsön a meghozott rendeletek további sorsáról.

Keresztes László Lóránt, a LMP frakcióvezetője hangsúlyozta: a hétfői és keddi parlamenti nap egyik legfontosabb kérdése lesz, hogy sikerül-e példát mutatni, és olyan lépéseket tenni, hogy valóban konszenzussal fogadjanak el egy nagyon kemény intézkedést. Ehhez azonban kellenek garanciák, kell időkorlát, és a szükséges gesztust a kormányoldalnak kell megtennie.

Az ellenzéki pártok felszólalásai után Kocsis Máté és Orbán Viktor miniszterelnök is egyértelművé tették, hogy nem kívánnak módosítani a törvényjavaslaton. Visszautasították azokat az ellenzéki kritikákat, amelyek szerint a kormány „túlhatalomra” tenne szert. A kormányfő felszólította az ellenzéki pártokat, hogy ne akadályozzák a járványhelyzet kezelését. Kocsis Máték és Orbán Viktor is arról beszélt, hogy az ellenzék ki is mehet az ülésről a szavazás előtt, nélkülük is „vállalják a felelősséget”.

Orbán Viktor azt is kijelentette: neki 133 bátor emberre van szüksége a parlamentben, az ország 133 legbátrabb emberére, vagyis a kormánypárti képviselőkre, akik ne hátráljanak meg az ellenzéki kritikáktól, vigyék végig az intézkedéseket.

A javaslat napirendtől eltérő módon való tárgyalásához 4/5-ös többségre van szüksége a kormánynak a parlamentben, Kocsis Máté már az elmúlt napokban is arról beszélt, hogy ha a parlamentben nem is, más úton mindenképpen hatályba fog lépni a törvényjavaslat. Utóbbi megszavazásához a parlamenti kétharmad is elég lesz.

 

forrás: jovotv.hu

Borítókép: Kovács Tamás MTI