Egységes az ellenzék a felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban

2020-03-23 07:32 | #Kitekintés

Ha a kormány nem ad garanciákat az ellenzék számára, nem fogják támogatni a felhatalmazási törvényt. A DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ, A JOBBIK, AZ LMP, A PÁRBESZÉD ÉS AZ MSZP nem fogja támogatni a törvényjavaslatot, mivel túl nagy kockázat Orbán Viktor kezébe ekkora hatalmat adni garanciák nélkül.

Az ellenzéki pártok szerint is fontos, hogy a kormány minden szükséges felhatalmazást megkapjon a parlamenttől a koronavírus-járvány elleni védekezéshez, azonban a törvényjavaslat értelmében a kormány időkorlát nélkül, az Országgyűlés kizárásával, rendeli úton irányíthatná az országot, ez pedig nem elfogadható számukra.

Szombaton már a Párbeszéd és a Jobbik is egyértelművé tette a benyújtott törvényjavaslattal kapcsolatos álláspontját, vasárnap a Demokratikus Koalíció, az MSZP és az LMP is megszólalt az ügyben.

Az LMP a többi ellenzéki frakcióval közösen alakítja majd ki az álláspontját, azt azonban Shmuck Erzsébet, a zöldek frakcióvezető-helyettese világossá tetté, nem adhatnak biankó csekket a kormány kezébe, ezért törvényben kell rögzíteni a rendeleti kormányzás időtartamát.

A DK Facebook oldalára feltöltött videóban Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke elmondta: egyetlen olyan európai uniós tagállam sincs, ahol a szükségállapot az idők végezetéig szólna és a kormány gát nélküli felhatalmazást kapott volna. A Demokratikus Koalíció ezért ebben a formában biztosan nem fogja támogatni a javaslatot.

A szocialisták hasonló kritikával illették a benyújtott törvényjavaslatot, Tóth Bertalan pártelnök a Facebookon azt írta: “Az MSZP nem lesz partner abban, hogy segítséget nyújtson egy olyan törvény elfogadásához, amely határozatlan időre kiszolgáltatná Magyarországot, a magyar embereket Orbán Viktor szeszélyeinek.”

 

forrás: Jövő Tv