Egy szuperszámítógép megtalálta a koronavírus lehetséges ellenszereit

2020-03-27 11:14 | #Kitekintés

Egy szuperszámítógép 77 már meglévő gyógyszert talált, amelyek képesek lehetnek megállítani a koronavírus terjedését! A tudósok egy szuperszámítógép segítségét vették igénybe az új koronavírus gyors terjedése elleni küzdelemhez. Az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium (USA) kutatói nemrégiben tették közzé egy olyan projekt eredményeit, amelyben a Summit néven ismert hatalmas IBM szuperszámítógépet bízták meg a COVID-19 elleni küzdelemre leghatékonyabb meglévő gyógyszerek felkutatásával. 

A ChemRxiv folyóiratban közzétett tanulmány arra a módszerre összpontosít, amelyet a vírus használ a sejtekhez történő kötődéshez. Más vírusokhoz hasonlóan az új koronavírus is tüske proteint használ a sejtekbe történő bejutáshoz. A Summit segítségével egy olyan algoritmust futtattak, mely azt vizsgálta, hogy mely gyógyszerek tudják megkötni ezt a proteint, hogy megakadályozzák a vírus működését. A kutatók eddig egy 77 szerből álló ígéretes listához jutottak.

A több mint 8000 vegyület megvizsgálásával a Summit hihetetlen számítási kapacitása drámai módon lerövidítette a kísérlet idejét, kizárva a lehetséges készítmények túlnyomó többségét. Végül 77 gyógyszerre szűkült a kör, amelyeket az alapján rangsoroltak, hogy mennyire hatékonyan tudják megállítani a vírust az emberi testben. 

„Erre a gépre volt szükségünk a szimulációs eredmények gyors eléréséhez. Így ez mindössze egy-két napot vett igénybe, míg egy normál számítógépen hónapokba telt volna. Eredményeink nem azt jelentik, hogy gyógymódot vagy kezelést találtunk a koronavírusra. Nagyon reméljük azonban, hogy számítási eredményeink mind a jövőbeni vizsgálatokat szolgálják, mind pedig olyan kereteket biztosítanak, amelyet a kutatók felhasználhatnak ezen vegyületek további vizsgálatához. Csak akkor tudjuk meg, hogy egyikük rendelkezik-e a vírus gyengítéséhez szükséges tulajdonságokkal” -  mondta Jeremy Smith, a kutatás társszerzője nyilatkozatában. 

Ezek az ígéretes vegyületek szerepet játszhatnak új kezelések vagy akár egy nagyon hatékony oltás kifejlesztésében, amelyek megakadályozzák a vírus behatolását az emberi testbe. Jelenleg a vírus elleni legjobb védekezésünk a személyes érintkezés korlátozása, de a tünetek enyhítésére és a gyógyulási idő lerövidítésére szolgáló oltás vagy kezelés nagy előrelépést jelentene annak érdekében, hogy az élet visszatérjen a megszokott kerékvágásba.

A továbbiakban a kutatók azt tervezik, hogy ismét lefuttatják a kísérletet egy új, pontosabb, a vírus által használt tüske protein modellel is. Lehetséges, hogy az új modell megváltoztatja az első alkalommal kapott listát, hogy mely gyógyszerek a leghatékonyabbak a vírus ellen, és remélhetőleg lerövidíti a kezelési lehetőség felé vezető utat. Még sok idő eltelik egy hatásos vakcina elkészítéséig, de a tudósok keményen dolgoznak a megoldáson. 

 

Forrás: nypost.com