Szombattól kijárási korlátozás lép életbe Magyarországon

2020-03-27 09:42 | #Kitekintés #Kaposvár

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az erről szóló rendeletet már alá is írta a kormányfő, amelynek szövege meg is jelent Orbán Viktor Facebook oldalán:

Két héten keresztül az otthonunkat vagy a lakóhelyünket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el.

A miniszterelnök többször is hangsúlyozta, nem kijárási tilalomról, hanem korlátozásról van szó, amely a környező országokban bevezetett példákon alapszik.

Arról is tájékoztatott, hogy az élelmiszerboltok, drogériák, patikák esetében olyan speciális szabály lép életbe, hogy a 65 év felettiek 9 és 12 óra között látogathatják ezeket az üzleteket. Ebben az időszakban más nem mehet be ezekbe.

Ennek a szigorításnak az a célja a miniszterelnök elmondása szerint, hogy “elviselhető módon” szétválasszák a legveszélyeztetettebb korosztályt a fiatalabbaktól, akik ugyan lehet, hogy nem mutatják a megbetegedés jeleit, de a vírust hordozzák.

A kormányrendeletből az is kiderül, hogy a korlátozások megszegése szabálysértésnek minősül, amely öt ezer forinttól ötszáz ezer forintig terjedő pénzbüntetéssel sújtható.

Ugyanakkor a korlátozás elég tág tered ad. A rendelet szerint a lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására alapos indokkal kerülhet sor, ezek közé tartozik például:

a munkavégzés, napközbeni kiscsoportos felügyelet okán a kiskorú gyermek kísérése, az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele, az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés (1,5 méteres távolságot kell tartani a másik embertől), a házasságkötés és a temetés szűk családi körben, napi fogyasztási cikkek vásárlása (pl. élelmiszer, illatszer, tisztítószerek), gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök vásárlása gyógyszertárakban, állateledel, illetve takarmány vásárlása, piacon való vásárlás, benzinkút felkeresése, dohányboltban történő vásárlás, fodrász, valamint manikűrös igénybevétele, szállítási szolgáltatás igénybevétele, gépjármű- és kerékpárszervíz, a mezőgazdasági és erdészeti gépek, továbbá berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatás igénybevétele, állatok ellátása, sétáltatása (állatorvosi rendelő látogatása), hitéleti tevékenység, szülői jogok és kötelezettségek, banki szolgáltatások igénybevétele, szükséges esetben személyes ügyintézés, hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatások igénybevétele.

Alapos indok a magáról gondoskodni nem tudó, vagy a segítségre szoruló személy (például kiskorú személy, idős személy és beteg személy) részére történő segítségnyújtás is.

 

Jövő Tv