Teljes a káosz az osztrák-magyar határon a tisztifőorvos új rendelete miatt

2020-03-28 08:41 | #Kitekintés

Müller Cecília országos tisztifőorvos saját jogkörével élve normatív határozatot adott ki csütörtökön, melyben többek között megtiltotta a nemzetközi személyszállítást végző vasúti jármű, autóbusz, valamint polgári légijármű Magyarország területére történő belépését - írja a jovotv.hu.

A koronavírussal kapcsolatos kormányzati honlapon megjelent tájékoztató szerint a tisztifőorvos megtiltotta:

  • a nemzetközi személyszállítást végző vasúti jármű, autóbusz, valamint polgári légijármű Magyarország területére történő belépését,
  • a külföldről érkező nem magyar állampolgárok személyforgalomban Magyarország területére történő belépését,
  • a felsőoktatási intézmények hallgatók által történő látogatását.

A határozat kötelezi a külföldről Magyarország területére belépő magyar állampolgárokat, hogy a Magyarország területére történő belépéskor vessék alá magukat egészségügyi vizsgálatnak, melynek eredményétől függően különböző típusú karanténba kerülnek.

Ez utóbbi okozott súlyos fejtőrést sokak számára, ugyanis korábban az volt a gyakorlat, hogy csak a koronavírus-járvány gócpontjának számító országokból hazaérkező magyaroknak kellett a fertőzés gyanújának hiányában is a hatósági házi karanténba vonulniuk.

Most azonban több olvasónk is egybehangzóan azt állította, hogy a határvédelmet ellátó szervek a csütörtök este hatályba lépett határozatra hivatkozva karantént rendeltek el az Ausztriában dolgozó, a határtól néhány kilométerre élő és naponta ingázó magyarokkal szemben.

Igyekeztünk mi magunk is utánajárni annak, mi is történik az osztrák-magyar határon a tisztifőorvos által bevezetett rendeletek kapcsán. Röviden: káosz van.

Egymásnak ellentmondó információk keringenek az interneten, illetve a lakosság körében a megjelent hivatalos tájékoztatók kapcsán. Sokan nem mernek ezért elindulni a határ másik felén lévő munkahelyükre, vannak, akik pedig azt tervezgetik, hogy Ausztriában maradnak néhány napig, amíg nem tisztázódik több kérdés is.

 

kpsvr

Borítókép: MTI/Varga György