Közösen állt ki az ellenzék: legyen időkorlátja a “felhatalmazási törvénynek”

2020-03-30 11:52 | #Kitekintés

A koronavírus elleni védekezésről és a szükséges intézkedések megtételéről címmel a parlamenti szavazás előtt közös sajtótájékoztatót tartottak a Kossuth téri Országzászló előtt az ellenzéki képviselői. Amellett álltak ki, hogy az úgynevezett „felhatalmazási törvénynek” legyen egy időbeli korlátja, illetve arról is szó esett, hogy a parlament online is összeülhetne a következő időszakban.

A sajtótájékoztatón Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője és társelnöke, Varju László, a DK országgyűlési képviselője, Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője és alelnök, Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese, Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője, illetve Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szólalt meg.

Hétfőn reggel egy közösen megfogalmazott állásfoglalást is eljuttatott az ellenzék a sajtónak a felhatalmazási törvény kapcsán.

Ebben azt írták, közös érdek, hogy megfékezzék Magyarországon a koronavírus-járványt, ugyanakkor az Orbán-kormány eddigi intézkedései „nem szolgálják megfelelően” a magyar emberek – különösen a frontvonalban hősies munkát végzők és az állásukat elvesztő dolgozók – érdekeit.

„ORBÁN VIKTOR MÉG EBBEN A NEHÉZ HELYZETBEN IS HATALMA TOTÁLIS KITERJESZTÉSÉN ÉS ÚJABB ELLENSÉGKÉP GYÁRTÁSÁN MESTERKEDIK”

– olvasható az állásfoglalásban.

Az ellenzék azt követeli, hogy a felhatalmazás korlátozott időre vonatkozzon, illetve közösen azt javasolják a kormánynak, hogy rendelje el:

  • az egészségügyi dolgozók százszázalékos béremelését;
  • a szociális juttatások emelését;
  • a családok, a munkahelyüket elvesztők, az idősek és a nyugdíjasok fokozott védelmét;
  • a munkahelyek megtartását, a kis- és középvállalkozások megsegítését.

„Ezek az intézkedések szolgálnák a magyar emberek védelmét és Magyarország érdekeit a veszélyhelyzetben” – teszik hozzá az állásfoglalásban.

 

forrás: Jövő Tv