Újabb fővárosi idősotthonban fertőzöttek meg tömegesen a koronavírussal

2020-04-11 19:54 | #Kitekintés

“A főváros folytatja az idősotthonainak szűrését saját forrásból, és sajnos rossz híreket kapunk. A fővárosi koronavírus-szűrés a Rózsa utcai otthon 94 lakójából 60 idős lakónál mutatott pozitív eredményt. Négyüknek vannak tünetei, őket kórházba szállították, a többiek jól vannak” – írta Facebook oldalán Karácsony Gergely. 

A főpolgármester arról is beszámolt posztjában, információ szerint a Pesti úti idősotthonhoz (ahol jelenleg 198 fertőzöttek regisztráltak) hasonló módon ebbe az intézménybe is úgy szállítottak vissza a kórházból idős beteg embereket, hogy nem végezték el rajtuk előtte a koronavírus-tesztet. Karácsony szerint “ez megint csak lehetséges válasz arra a kérdésre, hogyan jutott be a fertőzés az idősotthonba”.

A főpolgármester péntek este hozott nyilvánosságra olyan dokumentumokat, amelyek szerinte azt bizonyítják, hogyan juthatott be a fertőzés a fővárosi intézményekbe. Ők ugyanis már hetek óta kérik arra a kórházakat, hogy csak negatív teszt esetén szállítsanak vissza lakókat az otthonokba, azonban ezt az eljárást eddig megtagadták, mert feleslegesnek és szakmailag megalapozatlannak tartotta Sára Boton fővárosi kormánymegbízott.

Karácsony erre reagálva azt írta most bejegyzésében: a kormánynak azonnal meg kell változtatni a szűrést tiltó, azt “felesleges költségnek” minősítő álláspontját, mert napnál világosabb, hogy ezzel emberéleteket kockáztatnak.

 

Forrás: Jövő Tv