Elvenné a kormány a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszát

2020-04-14 10:00 | #Kaposvár #Kitekintés

A napvilágot látott tervezet szerint a könyvtári, múzeumi, levéltári, közművelődési, továbbá a színházi és nagyzenekari munkavállalók 1992 óta létező közalkalmazotti jogállását november 1-jével elvennék úgy, hogy az ágazati szakszervezetekkel érdemi egyeztetésekre került volna sor.

A javaslat majdnem 20 ezer ember munkajogi viszonyait változtatná meg.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője vasárnapi online közleményében szintén azt követelte a kormánytól, hogy vonja vissza a törvényjavaslatot, és addig ne is adja be, amíg a járványhelyzet, illetve a veszélyhelyzet tart. Hétfői sajtóközleményében pedig azt kezdeményezte, hogy a vitát az Országgyűlés Kulturális bizottságának segítségével folytassák le.

Az érintett szakszervezetek azt kérik az Országgyűlés elnökétől, hogy a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosítását ne tárgyalja a parlament, míg véget nem ér a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet, és lehetőség nem nyílik a részletes és ütemezett társadalmi vita lefolytatására az ügyben – közölte a Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés kedden az MTI-vel.

A közleményben azt írták, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezetek Szövetsége (ÉSZT), a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA Szakszervezetek), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) megdöbbenéssel értesült arról, hogy a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény olyan módosítását készül a kormány beterjeszteni, amely alapos és részletes társadalmi konszenzus nélkül, teljes szakmacsoportokat fosztana meg a jelenlegi közalkalmazotti jogállásától.

 

forrás: Jövő Tv