Gulyás: nem kötelező érettségit tenni májusban, ősszel is lehet

2020-04-16 11:37 | #Kaposvár #Kitekintés

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be a rendkívüli helyzet kihirdetése óta eltelt 35 nap, a kormány által hozott legfrissebb intézkedéseiről. 

Gulyás kiemelte: a kormány köszöni az önkormányzatok együttműködését, amivel hozzájárultak a húsvéti hétvégén való köztéri csoportosulások megakadályozásához. Ahogy azt korábban is bejelentették, a kormány hetente vizsgálja felül a kijárási korlátozásokat, a szerdai tanácskozáson megállapodtak: újabb egy hétre meghosszabbították a kijárási korlátozásokat. Az elmúlt hétvégéhez hasonlóan szombaton és vasárnap ismét az önkormányzatok döntenek a közterület-használatról, lezárásokról.

Az érettségik kapcsán Maruzsa Zoltán és az EMMI is egyeztetett a kormánnyal. Idén 113 ezren tennének érettségit összesen, ám a kormány döntésének nyomán kizárólag a gimnázium befejezése miatt lehet majd idén érettségizni, így ez 83 ezer végzős diákot érint majd. Gulyás Gergely kiemelte: kizárólag írásbeli érettségi lesz idén megtartva, csupán 3178 diáknak kell majd szóbeliznie, olyan tárgyak esetében, ahol nem lehet írásbelivel abszolválni.

Az írásbeli érettségire szigorú intézkedések lépnek életbe: maximum 10 fő lehet majd a teremben, egymástól 1,5 méteres távolságban. Gulyás szerint senkinek sem kötelező érettségit tennie idén: ősszel is lehet, ebben az esetben viszont a következő időszakra csúszik a felvételi is. Az OKJ-vizsgák esetében a vizsgák írásban zajlanak majd, erről az Innovációs és Technológiai Minisztérium számol majd be részletesebben.

Gulyás Gergely elmondta, az online pénztárgéppel rendelkező boltoknak kötelezően lehetővé kell majd tennie a kártyás fizetés lehetőségét.

Forrás: Jövő Tv

Borítókép: Koszticsák Szilárd/MTI