Paks 2-re szánt összegeket át kell csoportosítani

2020-04-16 16:05 | #Kitekintés #Zöld

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője csütörtök délutáni online sajtótájékoztatóján a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésével kapcsolatos kormányzati intézkedésekről számolt be. Ahogyan azt már korábban a Jövő Tv megírta, az LMP egy határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, melyben arra kérték Magyarország Kormányát, hogy a kínai hitelből épülő Budapest-Belgrád vasútvonalra szánt összeget csoportosítsák át a koronavírus-járvány elleni védekezésre. 

Keresztes László Lóránt a csütörtöki sajtótájékoztatójában elmondta: a Budapest-Belgrád vasútvonal építési projektjének parlamenti vitája lezajlott a héten, a kormányzat részéről pedig semmiféle egyeztetési szándék nem érkezett. A kormány ugyanis Keresztes szerint olyan döntést próbál átvinni az Országgyűlésen, amellyel tíz évig titkosítanák a vasútfejlesztéssel kapcsolatos dokumentumokat. Az LMP frakcióvezetője aggasztónak nevezte, hogy a kormány a járványhelyzetet kihasználva akar elfogadni egy “borzasztóan túlárazott” fejlesztési beruházást.

Keresztes szerint a vasútvonal építésének 1000 milliárd forintos, túlárazott költségvetéséből legalább 300 milliárd forintot tehet majd zsebre Mészáros Lőrinc cégbirodalma, miközben az 1000 milliárd forintot egy világjárvány során másra is fel lehetne használni, például a bérkiegészítések növelésére. Keresztes azt a súlyos aránytalanságot is kiemelte, amely a bajba jutott polgárok segélyezése és a sokszor felesleges állami beruházások között megfigyelhető.

Véleménye szerint a vasútvonal építési költsége mellett a Liget-projekt, és a Paks 2 beruházások költségvetésének átcsoportosításával együtt meg lehetne duplázni a bérkiegészítésekre fordított 75 ezer forintos állami pótlék összegét.

Gulyás Gergely miniszter Kormányinfón tett bejelentéseire reagálva Keresztes elmondta, az érettségik a hazai tetőzési ponton kerülnek majd megrendezésre, ami súlyos kockázatot jelent. Továbbá azt is nehezményezte, hogy a pedagógusok védelmére nem hoztak külön intézkedéseket az érettségik lebonyolításának idejére. A kijárási korlátozások szigorításával kapcsolatban kiemelte: az önkormányzatok a védekezés elsődleges bástyái, mégis tőlük vonnak el forrásokat, ami rendkívül megnehezíti a munkájukat.

 

Forrás: Jövő Tv