Válságkezelő alapjövedelem bevezetéséről nyújtott be törvényjavaslatot a Párbeszéd

2020-04-16 13:54 | #Zöld #Kitekintés

A koronavírus-járvány kitörése óta egyre több országban tűnik fel a válságkezelő alapjövedelem gondolata, szerdán pedig Ferenc pápa is az alanyi jogon járó alapjövedelem bevezetése mellett érvelt – emlékeztetett közleményében a Párbeszéd.

Az ellenzéki párt a Facebook-oldalán jelentette be, hogy az Országgyűlés elé terjesztették a válságkezelő alapjövedelemről szóló törvényjavaslatukat.

Közleményükben emlékeztettek rá, hogy már 2015 óta érvelnek az alapjövedelem bevezetése mellett, egy hónappal ezelőtt pedig egy 18 pontos Társadalomvédelmi Akciótervet is bemutattak, melynek részeként havi 100 ezer forintos válságkezelő alapjövedelem bevezetését szorgalmazták.

A most benyújtásra került törvényjavaslat szerint a válságkezelő alapjövedelem bevezetéséhez körülbelül 1200 milliárd forintra lenne szükség, amit az idei évre tervezett beruházások részleges leállításával vagy felfüggesztésével, a milliárdosokra és milliomosokra kivetett szolidaritási járványadóval, valamint közvetlen jegybanki finanszírozással lehetne fedezni.

Ezzel – a párt véleménye szerint – több, mint kétmillió felnőttet és körülbelül másfél millió gyermeket, a magyar társadalom legnehezebb helyzetben élő harmadát lehetne megóvni a nélkülözéstől.

 

Forrás: Jövő Tv