Orbán megszólalt a kórházi ágyfelszabadítással kapcsolatban

2020-04-17 09:16 | #Kitekintés

Továbbra is nagyon keveset tudunk erről a vírusról, ezért óvatos életösztön vezeti a magyar védekezést – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország című műsorában.

Arra a felvetésre, hogy Európában több ország is enyhíteni készül a járványügyi korlátozásokon, a miniszterelnök elmondta, „mindenki sötétben tapogatózik”, de abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Ausztria előttünk jár. Megismételte, hogy laboratóriumként tekint szomszédunkra, figyelni és jegyzetelni kell, „ami ott bevált, azt kell átvenni”.

Orbán Viktor hangsúlyozta: egyelőre nem meri azt mondani, hogy lazítsunk a korlátozásokon, ha Ausztriában bevált a korlátozások enyhítése, „csak akkor és majd” lehet átgondolni a kérdést Magyarországon. „Reméld a legjobbat és készülj a legrosszabbra” – tette hozzá a miniszterelnök.

A kórházi ágyfelszabadítások kapcsán elmondta, az elmúlt hetekben a védekezés arról szólt, hogy gőzerővel lassítsák a járvány terjedését, és fel tudják készíteni az egészségügyet a tömeges fertőzésekre. Orbán Viktor szerint időt nyertünk és a kórházak felkészítése elkezdődött, a járványhelyzetben szükséges volt eszközöket beszerezni, ezért légihidat létesítettek Kínával. A magyar védekezést arra készítették fel, hogy a legrosszabb esetre is legyen elegendő ágy, eszköz és egészségügyi dolgozó.

A kórházi ágyak kapcsán a kormány abból indult ki, hogy az országban több mint 1000 idősotthon van, vagyis ha minden otthonban csak 10 ember kapja el az új típusú koronavírust, az 10000 beteg embert jelent. „A bizonytalan jövőre kell készülni” – tette hozzá Orbán Viktor. Többször is hangsúlyozta, hogy a járvány magyarországi csúcspontja még előttünk van.

Az orvosokkal, szakértőkkel való konzultációjából azt a következtetést vonta le, hogy 8000 lélegeztetőgépre, és több mint 30 ezer kórházi ágyra van szükség. A miniszterelnök elismerte: valóban okoz nehézségeket, hogy ezeket a számokat elérjék, de azért látogatta meg a kórházakat, hogy felmérje a nehézségeket.

Orbán Viktor azt is kifejtette, hogy jelenleg 68 ezer kórházi ágyat tartanak számon, melynek 34 százalékán nem volt beteg. Ahhoz, hogy az ágyak 60 százalékát felszabadítsák, valójában 16 százalék esetében kellett meghozni azt a döntést, hogy ahol halasztható az ellátás, ott a beteget otthonápolásra küldjék. Hogy mi a halasztható és a halaszthatatlan orvosi beavatkozás, a miniszterelnök hangsúlyozta: ilyen döntéseket a politika nem hozhat, a hazaküldésekről egy orvosi grémium döntött.

„Egy orvosi grémium az, ami eldöntötte, hogy milyen beavatkozást tart halaszthatatlannak, és mit halaszthatónak. Az orvosi grémium adta ki a szakmai iránymutatást a kórházaknak, hogy ne forduljon elő, hogy olyan embert is hazaküldenek, aki egyébként otthon nem kezelhető, illetve akin mindenképpen végre kell hajtanunk halaszthatatlan beavatkozásokat”

– fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádióban.

„Ez orvosi döntés és nem politikai döntés” – emelte ki Orbán Viktor, hozzátette: ez egy kényelmetlen és nehéz kérdés, mert az ember nem véletlenül kerül kórházba, de másképp nem tudják megoldani a megfelelő számú kórházi ágyak felszabadítását.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy jó döntés volt a húsvéti időszakban a polgármesterekre bízni a kijárási korlátozások szigorításának a lehetőségét. „A húsvéti időszak egy jó gyakorlat volt, most már tudjuk, hogy ez hogy működik” – tette hozzá. Orbán Viktor szerint a polgármesterek jó döntéseket hoztak, a helyzet magaslatán voltak. Most megint jó idő jön, „szép hétvégére számítunk, és ugyanaz a helyzet, mint egy héttel ezelőtt”, az emberek mennének vidékre és a nyaralókba, „a szociális érintkezés szaporodásának a veszedelme ismét itt van”, ezért a jó tapasztalatok alapján, újra megadják a polgármestereknek a döntés lehetőségét, hogy szigorítanak-e a korlátozásokon.

A miniszterelnök arra is kitért, jól látható, hogy a fertőzések többsége Budapesten van, és előbb-utóbb nem lehet majd elkerülni, hogy Karácsony Gergely „sajátos szabályokat léptessen életbe”.

„Ezért örülök a főpolgármesterrel kialakult együttműködésnek”

– jegyezte meg Orbán Viktor.

A Pesti úti idősotthon ügyében azt mondta: most ne a felelősséget keressük, hanem az összefogást, előbbi kapcsán úgy fogalmazott, „mindent a maga idejében”. Majd ha túl vagyunk az egészen, akkor majd térjünk vissza arra, hogy mi is történik az önkormányzati fenntartású idősek otthonában, és hol milyen állapotokat találtunk – tette hozzá a miniszterelnök. Úgy fogalmazott:

„Én a főpolgármester úrral is, meg a többi polgármesterrel is a lehető legszorosabb és bajtársiasabb együttműködésre törekszem, mert a veszély nem múlt el.”

 

Forrás: Jövő Tv