Kaposvár elfeledett emlékkertje

2020-06-18 10:07 | #Kaposvár #blog

Te tudod hol található, látható? Nem? Ne keseredj el rajta. Eddig én sem tudtam. 

Meggyes József írása.

A szerző Kaposváron született, kisebb megszakítással a városban élt. Itt nőtt fel, részben ide járt iskolába is, és itt dolgozta végig hivatását. Első blogja -MJ Vándor- 2009.09. 08-tól íródik, a ...tükör... 2011.06.25-én indult és a Zsömi 2015.11.17-én. Itt a KPSVR-en általában a ...tükör... blog írásai olvashatók.

Nem túl feltűnő. Főleg így nem, a fenyő és a fa, illetve beton virágtartók rejtekében. Kicsit már retro hatású. Emlékköveknek, "emlékműnek" is már kissé régies hatású, kopottas, néhol málladozó, alig olvasható feliratokkal. Amúgy, a környezet gondozott. Tiszta, ápolt. Kivétel a napszítta koszorú, és a zászlócska, meg más óvodás, kisiskolás díszek. No persze, idei koszorú a megemlékezésről nem lehet, oka ismert, ... másként meg, miért menne ki bárki is, ha nem "jár" hozzá tömeg, biodíszlet, kamera, híradás, fotók és kisebb felhajtás? Minek a koszorúra költeni?

Csak ott rohad, s nem hoz népszerűségi hasznot. Úgysem tűnik fel a megemlékezés hiánya, ha meg mégis, hát van indok. Azért ha már van, ráférne kis "kipofozás". Legalább kicsit rácsiszolni a lapra, visszaadni valamennyit a fényéből, bár a patina már maradna, olvashatóvá tenni a feliratokat, kijavítani a málló talapzatot. Nem volna az egy akkora nagy érvágás a költségvetésen. 

"MÁRCIUSI IFJAK KERTJE" ... a másik emléklapon: ... "A MAGYAR SZABADSÁGHARC 150. ÉVFORDULÓJÁRA ÁLLÍTOTTA TÜSKEVÁR IFJÚSÁGA". Így múlik, kopik a múlt dicsősége. 150 év múltán, jön egy nemzedék amelyik egy gondolat és egy kisebb tett erejéig fellángol, majd alig 22 év kell, s már ismét a múlt homályába vész a valamikori dicső nemzedék, vele a dicsőség és annak mementója.

Az eredeti írás itt olvasható: https://tukorrokut.blogspot.com/2020/06/a-dicso-mult-emlekkove-is-kopik.html?fbclid=IwAR3T9h-Q0Npir_UFhPH9E9LKWyHBzjXaR2YGnSbctl2wN4RfHw_NediDzJE