RTL Híradó: Házi őrizetben a kaposvári mérgező

2020-07-27 16:53 | #Kaposvár #Zöld #Felder Frigyes #Horváth Ákos Ervin #RTL Klub

Házi őrizetbe került az a kaposvári férfi, aki éveken át illegálisan égette a műanyag és gumihulladékot a tüskevári városrész, a Kanizsai utca, a Béke utca, és a 48-as Ifjúság útja szomszédságában. Az esetről a KPSVR és az RTL Klub híradója is többször beszámolt.

Horváth Ákos Ervin, helyi vállalkozó, 2016-ban jelentette be először az önkormányzatnál a volt Tanép-telepen folyó illegális szemétégetést. Azóta folyamatosan érkeztek a lakossági és hivatalos bejelentések, de Szita Károly polgármester négy éven át nézte tétlenül, ahogy mérgezik a környéken lakó kaposváriakat. 

Hat esetben értesítették az önkormányzatot az illegális égetés miatt a hatóságok

Felder Frigyes zöldpárti önkormányzati képviselő februárban tett bejelentést a kormányhivatalnál, ennek következtében indult vizsgálat az illegális égetéssel kapcsolatban. 

A KPSVR-en május 11-én megjelent cikkben beszámoltunk róla, hogy a zöldpárti képviselő februári bejelentését követően a kormányhivatal eredményes vizsgálatot folytatott az ügyben, és két magánszemély ellen indított eljárást engedély nélkül végzett hulladékgazdálkodási tevékenység miatt, illetve folytatja a vizsgálatot a büntetőfeljelentés megtétele érdekében.

Az RTL Klub híradója július 25-i adásában beszámolt az újabb fejleményekről, miszerint házi őrizetben van egy kaposvári férfi, akit az illegális égetéssel vádolnak. Ha elítélik, öt év börtönt is kaphat.

Felder az RTL Híradónak elmondta, hogy néhány tonnányi kommunális hulladék és több tíz tonnányi műszaki cikkekből eredő veszélyes hulladék található a területen. Az illegális égetés nyomait is megtalálták egy 40 négyzetméteres területen. 

Az RTL Klub híradója úgy tudja, hogy olyan súlyosan szennyeződött a talaj, hogy a rendőrség eljárást is indított. Tanúként Horváth Ákos Ervint, korábbi polgármester-jelöltet, is meghallgatták, aki négy éve az egyik legelső bejelentést tette.

Hatalmas füst száll a Béke utca, Kanizsii utca, és a 48-as Ifjúság útja háztömbjei fölött

Horváth az RTL Híradónak elmondta: nem normális dolog, hogy négy éven keresztül heti rendszerességgel mérgező füstoszlop gomolyog Kaposvár fölött.

A KPSVR kérdésére a korábbi polgármester-jelölt elmondta: itt az eredménye, ha a hivatalok nem végzik időben a dolgukat, s végül a kárt a polgárok fizetik meg. 

„Ez így nem maradhat! Felelős, operatív vezetők szükségesek mindenhova, akik igényesek a környezetükre, és nem csak hivatali és politikai kényszerből intézkednek, hanem a mindennapokban közpénzből az emberekért dolgoznak.” – mondta Horváth Ákos Ervin

Ha ez egyszer megvalósul, akkor rögtön az elején véget lehet vetni a hasonló cselekedeteknek, és nem kell négy éven keresztül mérgező füstöt szívni és a végén talaj cserét végezni, valamint egy embernek sem kellene börtönben kikötnie. 

„Ezért valahol mindannyian felelősek vagyunk, változtassunk a jövőnkön, senki nem fogja megtenni helyettünk!” – zárja Horváth Ákos Ervin.

Felder Frigyes a KPSVR-nek elmondta: elfogadhatatlan, hogy Szita Károly a kaposváriakat mérgező illegális égetéssel kapcsolatban négy éven keresztül nem csinál semmit, de zöld városról szónokol. „Nem attól leszünk zöld város, hogy a kínaiaknak földeket adunk, hogy napelemet telepítsenek, majd az áramot visszavásároljuk tőlük.” mondja a zöld képviselő. 

Felder ugyanakkor örül, hogy a hatóságokkal együtt sikerült felszámolni egy súlyos környezetpusztítást, és újra biztonságban vannak a környéken élő gyermekek, felnőttek, és a kaposvári családok. 

 

kpsvr