Mit trükközhetnek Szitáék a KAVÍZ kapcsán?

2020-08-17 14:50 | #Kaposvár #Politika

A MEKH szerint törvénytelen a VasiVíz működése, a vezérigazgatónak ugyanis - szerintük - nincsen meg a szükséges tapasztalata. Hasonló eljárás indult a kaposvári KAVÍZ-nél is, a városi tulajdonú cég szintén perel. Kaposváron egyelőre nincs rendkívüli közgyűlés, Szombathelyen hétfőre hívták össze.

Water Drops from Stainless Steel Faucet
pexels.com

Mi a probléma?

Rendkívüli közgyűlést hívott össze hétfőre Nemény András (Éljen Szombathely!) szombathelyi polgármester a VasiVíznél végzett hatósági ellenőrzéssel kapcsolatos döntések miatt.  A történet tavaly decemberben kezdődött, mikor a szombathelyi városvezetés Molnár Miklós vezérigazgatói kinevezésére tett javaslatot.

 Ahogy megtörtént az új vezérigazgató kinevezése, egyből támadni kezdték Molnárt mondván, hogy nincs 5 éves tapasztalata a víziközmű ágazatban, ami törvényi előírás. 

Az ágazatot felügyelő Magyar Energetikai És Közmű-szabályozási Hivatal (amelynek elnöke a Fidesz dunaújvárosi választókerületi elnöke, Dorkota Lajos volt ebben az időben) vizsgálata szerint a VasiVíz igazgatósága hibázott, amikor megválasztotta vezérigazgatónak Molnár Miklóst, így 1,5 millió forint bírságot kellett fizetnie a cégnek és kötelezték a jogsértő gyakorlat megszüntetésére.  

A Vasivíz azonnali jogvédelmet kért és közigazgatási pert indított. A  közigazgatási per első tárgyalása pedig november 24-én lesz.

Kaposvári Városháza

De hogy jön ide Kaposvár?

A KAVÍZ esetében sunnyogás folyik. Érdemes foglalkozni azzal is, hogy míg egyes társaságok “előnyt élveznek” a MEKH-nél, addig mások ügye teljesen ráérős mederben folyik. A VasiVíz esetében például nagyon gyorsan megszületett a határozat, amit közzé is tett a hivatal. A Vas megyei vízszolgáltatónál kezdeményezett vizsgálat után több víziközmű-szolgáltató esetében is felmerült, hogy hasonlóképpen nincsen meg a vezetőknek az előírt 5 éves ágazati gyakorlat.

Így került a képbe a KAVÍZ is, a kaposvári tulajdonú víziközmű-szolgáltató és annak vezetője Szaka Zsolt. A cég esetében elmarasztaló határozat született. A határozatból Felder Frigyes önkormányzati képviselő osztott meg részleteket a Kapocs Közösség nevű Facebook csoportban, csakhogy a MEKH a mai napig nem tette ezt közzé a honlapján. 

Felder azt írja: "Szitáék azzal védekeznek, hogy ők úgy értelmezik a törvényt, hogy elég, ha az ügyvezető helyettese rendelkezik minimum öt éves szakirányú tapasztalattal, és ebben az esetben az ügyvezetőnek már nem kell szakirányú tapasztalattal rendelkezni. Ezt az energia hivatal nem fogadja el, mivel mind a vezetőknek, mind a helyetteseiknek egyaránt rendelkezniük kell a víziközmű-szolgáltatói engedély kiadásának időpontjában, és azt követően az engedély hatálya alatt folyamatosan az előírt 5 éves víziközmű-szolgáltatásban szerzett szakmai tapasztalattal."

A KAVÍZ Kaposvári Víz- és Csatornamű Kft. új, eddig meg nem küldött dokumentumokat juttatott el a Hivatalhoz a vezető tisztségviselő szakmai tapasztalatának ellenőrzése kapcsán. A dokumentumok vizsgálata nem zárult le. A határozat a Hivatal esetleges döntés-felülvizsgálatát követően lesz elérhető - indokolta a közzé nem tételt a MEKH. 

Az úgytudjuk.hu portál úgy értesült, hogy a vezető tisztségviselő szakmai tapasztalata folyékony hulladék, vagyis szennyvíz, magyarul szippantásra terjed ki. Elég nehezen fér bele a víziközmű tevékenységbe. Hogy mennyire végleges a MEKH határozata azt egyébként jól mutatja, hogy a Szita Károly vezette fideszes kaposvári önkormányzati tulajdonú KAVÍZ keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékre, tehát perre mennek a MEKH szerint még nem lezárult vizsgálati eredménnyel.

Kíváncsian várjuk, hogy mikor ér véget az eljárás és mi lesz a vége. Lehet, hogy Szitáék arra játszank, hogy évekig elhúzzák, míg eléri a szükséges tapasztalati időt, majd újra megválasztják Szaka Zsoltot.

 

Az Úgytudjuk cikke nyomán KPSVR