Kaposvár megúszta, de az ellenzéki vezetésű Szombathely nem

2020-09-16 12:34 | #Kaposvár

Egy csapásra elég lett Szaka Zsolt, a KAVÍZ vezetőjének távhőszolgáltatásban és hulladékgazdálkodásban szerzett tapasztalat. Ahogy korábban beszámoltunk Felder Frigyes önkormányzati képviselő tette közzé az energiahivatal jegyzőkönyvét, melyből kiderül Szaka tapasztalata szerintük nem elég, de Szitáék próbálják megmagyarázni, hogy mégis. 

Water Drops from Stainless Steel Faucet
pexles.com

Amit az ellenzéki vezetésű Szombathelynek nem engednek, azt Kaposvárnak igen. 

Tavaly, év végén döntött úgy a szombathelyi közgyűlés, hogy visszahívja a VasiVíz vezérigazgatói posztjáról Kohuth Viktor vezérigazgatót, a helyére pedig Molnár Miklóst javasolja az igazgatóságnak megválasztani. A folyamat végbe is ment, Molnár kezdte el vezetni a céget - írja az ugytudjuk.hu

Csakhogy az egész többről szólt, mint hogy ki legyen a vizes cég feje. A VasiVíz egy mamutcég, sok pozícióval, az elmúlt évtizedben pedig a helyi Fidesz egyik bástyája volt. 

Molnár átszavazásával tavaly létrejött új baloldali többség már közel egy évvel a választás előtt át tudta venni a városvezetői többséget, így Hende Csaba, a térség fideszes parlamenti képviselője bosszúra szomjazott.

Történetesen a víziközmű-szolgáltatókat felügyelő szerv, a Magyar Energetikai És Közmű-szabályozási Hivataln elnöke, hogy hogynem egy szintén a Fideszhez közel álló személy volt ebben az időben. Dorkota Lajos, Dunaújváros fideszes választókerületi elnöke, a párt korábbi parlamenti képviselője még kitüntetést is kapott korábban Hendétől. A MEKH tehát pillanatok alatt megállapította, hogy Molnárnak nincsen meg a pozíció betöltéséhez szükséges 5 éves szakmai tapasztalata, így őt vissza kell hívni. 

A fegyver azonban fordítva sült el, ugyanis tömegesen érkeztek meg a MEKH-hez a közérdekű bejelentések, amiben több más víziközmű-szolgáltatónál fennálló hasonló szabálytalaságra hívják fel a figyelmet. 

A MEKH-nek ugyanis időközben megváltozott a jogértelmezése, korábban úgy vélekedtek a szabályozásról, hogy a vezetőnek és a helyetteseinek együtt kell meglennie az 5 éves szakmai tapasztalatnak, Molnár ügyében azonban úgy nyilatkoztak, hogy a vezetőnek egyedül kell meglennie az 5 éves gyakorlatnak.

Így azonban több cég vezérigazgatója is érintve lett az ügyben. 

  • Virág László (kinevezve 2017-ben), Duna Menti Regionális Vízmű Zrt.
  • Sasvári Szilárd (kinevezve 2016-ban), Heves Megyei Vízmű Zrt.
  • Áfra Barnabás János (kinevezve 2017-ben), Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt.
  • Bakondi György Patrik (kinevezve 2017-ben), Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.

De érintve volt a teljes egészében a fideszes városvezetésű Kaposvár tulajdonában álló KAVÍZ, és annak vezetője Szaka Zsolt. A cég esetében elmarasztaló határozat született, melyet Felder Frigyes önkormányzati képviselő tett közzé. A határozatot azonban csak szeptember 10-én tette közzé a MEKH a honlapján, azzal a friss határozattal egy időben, amely a korábbi elmarasztalást visszavonja. 

Az új határozat szerint Szaka a távhőszolgáltatásban és hulladékgazdálkodásban szerezte meg korábban a víziközmű-szolgáltató vezérigazgatói posztjához szükséges 5 éves gyakorlatot.

Időrendbe szedve egészen pontosan így történtek az események:

  1. A MEKH határozatban marasztalta el a VasiVizet, szerintük ugyanis hiányzik Molnár szakmai gyakorlata.
  2. A MEKH több jelentést is kap, hogy ez alapján több víziközmű szolgáltatónál is hasonló aggályok merülnek fel.
  3. A MEKH vizsgálatokat kezd, többek elmarasztalja a KAVÍZ-t.
  4. A szombathelyi közgyűlés engedve a MEKH nyomásának visszahívja Molnár Miklóst.
  5. A MEKH megsemmisíti a KAVÍZ kapcsán hozott korábbi határozatot, mivel szerintük annak vezetőjének a távhőszolgáltatásban és hulladékgazdálkodásban szerzett korábbi tapasztalati kielégítőek az előírt 5 éves követelményt nézve.

Kíváncsian várjuk, hogy a többi, fentebb említett 4 cég tekintetében mikor születik hasonló megállapítás. 

 

kpsvr