A református egyházé lehet a Kaposvári Egyetem

2020-10-01 10:50 | #Kaposvár #Politika

Az érintettek nem cáfolták, hogy tárgyalnak karok átadásáról. Az intézményt nyáron szervezték át, akkor önállóságról és fejlesztésekről beszéltek - tudósít a Népszava.

Kaposvári Egyetem főbejárat

A kaposvári önkormányzat, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a református egyház között tárgyalások folynak arról, hogy a Szent István Egyetem (SZIE) és a Kaposvári Egyetem (KE) összeolvadásával létrejött intézmény szinte összes, a somogyi megyeszékhelyen működő kara a jövőben egyházi fenntartásba kerüljön - értesült a Népszava. A lap úgy tudja, a Kaposváron lévő négy kar - az agrár, a gazdasági, a pedagógiai és a művészeti - közül háromról tárgyalhatnak, mert az agrár biztosan marad a SZIE-n.  

„Egyelőre nincs döntés az ön által felvetett ügyben” - írta rövid válaszában a Magyar Református Egyház zsinata, nem cáfolva az újság információit. Az ITM szintén ezt közölte: "a kaposvári karok egyházi fenntartásba adására vonatkozó döntés nem született". A minisztérium hangsúlyozta ugyanakkor, a kormány minden olyan kezdeményezést támogat, ami a magyar egyetemek fejlesztését, az oktatás színvonalának növelését szolgálja. Szerintük a Szent István Egyetem és a Kaposvári Egyetem összeolvadásával létrejött intézmény célja a hazai agrárképzés megújítása, nemzetközi versenyképességének növelése. Hozzátették, a kaposvári felsőoktatás teljes, sokszínű képzési kínálata az összevonást követően is megmarad.  

A Népszava kereste az önkormányzatot is, többek között arra kérdeztek rá, ha valóban annyira fontos, hogy a SZIE-től független egyetem működjön a városban, a kaposvári vezetés miért nem állt ki és lobbizott tavasszal, még az összeolvadás előtt a Kaposvári Egyetem függetlensége mellett, s miért mondta akkor Szita Károly, hogy hatalmas lehetőség és fejlődés előtt áll az összeolvadással a KE, ám a lap nem kapott választ a kérdésekre.   

Mint arról a lap korábban beszámolt, a kormánypárti kétharmad május közepén megszavazta a felsőoktatási törvény módosítását, mely többek között arról rendelkezett, hogy a Kaposvári Egyetem egyesül a Szent István Egyetemmel, valamint a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Karával és az Eszterházy Egyetem gyöngyösi Károly Róbert campusával, majd az így létrejött új universitas 2021. január elsejével alapítványi fenntartásba kerül. 

Már a törvényjavaslat benyújtása komoly vihart kavart a somogyi megyeszékhelyen: a KPSVR tudósított róla, hogy a kaposvári ellenzék petíciót indított az önálló, az idén éppen 20 éves egyetem megmentéséért, közös nyilatkozatot is kiadtak, melyben felszólították a város fideszes országgyűlési képviselőjét, illetve Szita Károly kormánypárti polgármestert, lobbizzanak a KE önállóságáért. Gelencsér Attila erejéből egy halovány látszatkísérletre futotta az ügyben: módosítóindítványt terjesztett be a törvényjavaslathoz, hogy a SZIE-nek két központja legyen, s abból az egyik Kaposvár. Ötlete már a bizottsági szakban elbukott, még frakciótársai sem támogatták, s végül a parlamenti voksoláson Gelencsér meg is szavazta a KE beolvasztását. 

Szita Károly, aki korábban többször úgy nyilatkozott, Kaposvár nem létezhet a Kaposvári Egyetem nélkül, sokáig hallgatott az ügyben, aztán kijelentette: erősebb lesz így az egyetem, hogy beolvad a gödöllői Szent István Egyetembe. Ugyanerről beszélt – ahogyan azt a Népszava korábban megírta – a KE dolgozóinak júniusi fórumán Gyuricza Csaba, a SZIE új rektora, aki állította, mind a négy – az agrár, a gazdasági, a pedagógiai és a művészeti - kar megmarad Kaposváron, hiszen az agrár-felsőoktatás jól megfér más területekkel, adott esetben kiegészítik egymást, ráadásul a kaposvári campus komoly önállóságot kap majd.

 

Forrás: Népszava