Rágalmazásért megrovást kapott a siófoki roma elnök - Lengyel Róbert volt a célpont

2020-10-01 15:15 | #Politika

Nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségében mondta ki Németh Zsolt büntetőjogi felelősségét szerdán a Siófoki Járásbíróság. Megrovást kapott a siófoki roma elnök, akinek az egyesülete a polgármester lejáratását célzó óriásplakátokat és szórólapokat adott ki a tavalyi önkormányzati választási kampányban.

Németh az elnöke annak a Sió Rom Cigány Egyesületnek is, amelyik a tavaly őszi önkormányzati választásokat megelőző hónapokban több szórólapot, óriásplakátot is kiadott, melyek egyben hasonlítottak egymásra: valamennyi Lengyel Róbert, a regnáló (és később, októberben újraválasztott) polgármester lejáratását célozta. Az egyiken a Demokratikus Koalíció helyi csoportjának meghívására siófoki utcafórumon járt Czeglédy Csaba szombathelyi ügyvédet szerepeltette a polgármester mellett, ezzel a szöveggel: „Bűnpártolás Siófokon. A csalással gyanúsított Czeglédy Csaba, Gyurcsány haverja, a volt rendőrkapitány, Lengyel Róbert támogatásával tartott fórumot Siófokon. Lengyel Róbert! Ilyenkor hol a tisztesség és becsület?”

A szórólapok és óriásplakátok miatt Czeglédy rágalmazás miatt tett feljelentést Németh Zsolt ellen. Czeglédy csak akkor fogadta volna el a siófoki roma elnök bocsánatkérését, ha elárulja, hogy kik voltak a megbízói. Ez azonban nem történt meg, Németh mindent magára vállalt a februári bírósági tárgyalási fordulón, az ítélethirdetésre a járványhelyzet miatt csak most került sor.

A Siófoki Járásbíróság szerint Németh Zsolt valótlan tényállításokat tett Czeglédy Csabára, továbbá a bíróság két megállapítást is tett az ítélet indoklásában. Egyrészt azt, hogy a megrovásban részesített roma elnök sem információval, sem tudással nem rendelkezett az óriásplakátok és szórólapok elkészítéséhez, másrészt azt, hogy neki személy szerint ez a tevékenység nem is állt érdekében, mivel a választáson nem indult sem ő, sem a szervezete, a plakátok és szórólapok szövege a siófoki polgármester ellen irányult.

– Magam is csak intézkedés kiszabását kértem, ugyanis meggyőződésem szerint nem Németh Zsoltnak kellett volna a vádlottak padján ülni – mondta Czeglédy Csaba a szerdai ítélethirdetés után. – Megbízóira azonban nem derült fény, én magam nem vagyok nyomozó hatóság, ennél tovább nem tudtam jutni az ügyben.

A feljelentő ügyvéd tudomásul vette a bíróság első fokú döntését, Némethék három nap gondolkodási időt kértek.

Emlékeztetőül:

A februári nyilvános tárgyaláson kiderült, hogy Némethék bizonyítékul olyan fideszes belső kommunikációs levelezést is becsatoltak, ami nem nyilvános, nem lelhető fel az interneten, azt csak a Fidesz belső köreinek küldik ki, hogy milyen ügyben milyen kommunikációs paneleket kell használniuk. „Hogyan jutott a Fidesz belső kommunikációjához? Az internetről” – szólt a kérdés akkor Némethez, aki azt felelte: „Valószínűleg igen.” Arra a kérdésre is igennel felelt, hogy a szórólap és óriásplakát elkészítése az ő egyéni akciója volt-e.

További kérdés-feleletek:

– Milyen képszerkesztő programot használt?

N. Zs.:– Nem tudom megválaszolni.

– Ez profi nyomdatechnika. Hogyan működik, le tudja írni?

N. Zs.: – Van, aki meg tudja csinálni. Nem tudom leírni a működését. Akkor meg tudtam csinálni, már nem biztos, hogy meg tudnám.

– Hogyan sokszorosították a szórólapokat?

N. Zs.: – Nem szeretném megnevezni a segítőmet, Magyarországon üldöznek embereket a politikai véleményükért.

– Mennyibe került a sokszorosítás, terjesztés?

N. Zs.: – Én magam finanszíroztam, biztos nem volt milliós tétel.

– Az óriásplakátokat is az egyesülete adta ki? Ki tette ki ezeket?

N. Zs.: – Mi tettük ki.

– Akkor miért nyilatkozta a Fidesz októberi siófoki polgármesterjelöltje, hogy az óriásplakátolás a Fidesz egyik sikeres akciója volt Siófokon?

N. Zs.: – A kampány heve miatt, nyilván…”

 

XXX

Dr. Lengyel Róbert siófoki polgármester személyiségi jogai megsértése miatt polgári peres eljárást indított Németh Zsolt ellen. Sérelemdíjra perli, ez az eljárás még folyamatban van a polgári bíróság előtt.

Forrás: Siófoki Hírek

Képek: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu