4 halott, 15 sebesült - Terrortámadás Ausztriában

2020-11-03 10:22 | #Kitekintés #Kékfény

8-an meghaltak és 15-en megsebesültek Bécsben a hétfő esti terrortámadásban

Hétfő este 8 óra körül lövöldözés tört ki Bécsben a Schwedenplatz közelében.  Ezután 5 másik helyszínen lövöldözés volt.

Az első segélyhívások vadászpuskás elkövetőről számoltak be. Később olyan támadó is feltűnt, akinél sorozatlövő fegyver volt.

Az ausztriai járványügyi szigorításokat megelőző utolsó szabad estén történtek a támadások Bécs szórakozó és kulturális negyedében. A támadás első helyszíne a Seitenstettengassén lévő zsinagóga volt, de az este 8-kor zárva volt.

Négy civil és egy az Iszlám Államhoz köthető elkövető meghalt, utóbbit a rendőrség hatástalanította. 15-en kerültek kórházba, többek válságos állapotban vannak.

Egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg az osztrák sajtóban az elkövetők számával kapcsolatban. Három további elkövetőt emlegetnek az osztrák belügyminiszter szóvivőjének közlése után. Jelenleg is zajlik a történtek tisztázása.

A közösségi oldalakat hétfő este ellepték a videók, melyeken a támadók és a támadások voltak láthatóak. Rendőrség jelenleg is több ezer felvételt vizsgál a lövöldözéssel kapcsolatban.

Bécs belvárosát lezárták. Megjelent a katonaság is az utcán és növelték a közintézmények védelmét. Az iskolák kedden bezártak és a rendőrség felszólított mindenkit, hogy csak a legszükségesebb esetben hagyja csak el az otthonát.

Orbán Viktor facebook videóban üzent az az osztrákoknak, hogy az Ausztria elleni támadás, Magyarország elleni támadás is.  

A Magyar Iszlám Közösség közleményt adott ki az ügyben:
  A Magyar Iszlám Közösség nevében együttérzésünket és mély fájdalmunkat fejezzük ki az Önöket ért galád terrortámadás miatt! Egyházunk ezer szállal kötődött történelmileg és kötődik a jelenkorban is Ausztriához, ahonnan nagyon sok segítséget kaptunk. Barátaink élnek Ausztriában, s személy szerint nagymamám révén osztrák is vagyok. A Császárvárost, Ausztriát ért támadás a mi ellenünk elkövetett támadás is. Fohászkodunk Önökért, kívánunk a sebesülteknek mihamarabbi gyógyulást, a gyászolóknak felé együttérzésünket nyilvánítjuk ki. 
     Wir sind solidarisch mit Österreich, wir sind solidarisch mit Wien! 

 

Fotó: Leonhard Foeger / Reuters