Nyitva maradhatnak a kocsmák, éttermek, kávézók

2020-11-04 12:00 | ##Kaposvár #Kaposvár

Pontosították a szigorításokat

A Magyar Közlönyben megjelentek a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorításoknak a részletei, melyeket Orbán Viktor jelentett be kedd esti, rendkívüli tájékoztatóján, s melyek szerdától hatályosak, kivéve a kijárási korlátozást, mely csütörtök nulla órától lép életbe.

Utóbbi szerint éjfél és reggel 5 óra között mindenkinek a lakóhelyén vagy a tartózkodási helyén kell maradnia, kivéve, akik munkába mennek vagy onnan jönnek, dolgoznak, illetve egészségügyi okokból kell elindulniuk.

A szórakozóhelyek közül csak azokat a helyeket érinti a bezárás, melyek „rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, nyilvános, valamint nem nyilvános, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként” nyújtanak, vagyis a zenés klubokra, diszkókra, könnyűzenei koncerteket szervező helyekre.

A kulturális rendezvényeken még a büfékben is lehetőség szerint biztosítani kell a másfél méteres távolságot a nézők között, csak minden harmadik ülőhelyen ülhetnek, két széket üresen kell hagyni a nézők között, akik egymás mögött sem ülhetnek közvetlenül. Az előírások betartásáért a szervezők felelősek, nekik kell a szabályokat felszólítás után sem betartó vendégeket kizárniuk az eseményről, vagyis kivezettetni a színházból, moziból. Ugyanezek a szabályok érvényesek a kulturális intézményekben, azaz a múzeumokban, könyvtárakban, valamint a sportrendezvényeken is. A rendelkezések betartását a rendőrség ellenőrzi, megszegésük 100 ezer-1 millió forintos bírsággal, s akár egy hetes bezárással – sportesemények esetében maximum tíz zárt kapus mérkőzéssel – járhat.

A közlekedésben ismét érvénybe lépett az ingyenes parkolás az önkormányzati parkolókban, a tömegközlekedésben pedig reggel 7 és délelőtt 9, illetve a délután 3 és este 7 óra közötti időszakokban sűríteni kell a járatokat. Ehhez a megyei jogú városoknak és Budapestnek tervet kell készíteniük, melyet a kormányhivatalokkal kell elfogadtatni: a hivatal ezt akár többször is elutasíthatja, a határidő megszegése viszont akár többszöri, fellebbezhetetlen bírsággal jár.

A rendkívüli jogrend is érvénybe lépett szerdától: ugyanúgy, ahogyan a tavasszal a kormány rendeletekkel, az országgyűlés kizárásával dönthet a legtöbb ügyben – egyelőre 90 napig.