Szita támogatja, hogy Kaposvártól pénzt von el a kormány

2020-11-08 17:25 | #Kaposvár #Politika #Felder Frigyes #Bereczki Dávid #Szita Károly #LMP #Momentum #Kapocs Közösség

A kormány súlyos pénzeket von el a városoktól a parkolás ingyenessé tételével, melyet Szita Károly is támogat, az Indexnek adott interjúja alapján. 

Az ingyenes parkolás a kormány szerint hatékony módja a vírus elleni védekezésnek. Ugyan ezt semmi nem igazolja, arra viszont tökéletesen alkalmas, hogy súlyos forrásokat vonjon el az önkormányzatoktól és ezzel egyre kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza őket.

Egy nem reprezentatív szavazásban közel 250 kaposvári szavazott az intézkedéssel kapcsolatban a Kapo(c)s Közösség facebook csoportjában.

A kérdés így szólt: Az ingyenes parkolás bevezetése hatékony módja a vírus elleni védekezésnek? A válaszadók 92%-a szerint ez nem egy hatékony módszer.

A szavazáshoz köthető kommentekben többen sérelmezik, hogy a belváros ismét használhatatlan lesz: 

„Majd lehet a Városban megint mindenhol 5 kört tenni mire találsz egy helyet ez egy megoldás.”

„Éppen csak annak lesz pokol az élete aki a belvarosban él és leparkolna amikor hazaér. Esélytelen”

Gazdasági tekintetben nem járt jól Kaposvár sem. Szita Károly az indexnek elmondta: a tavaszi három hónapos ingyenes parkolással a város vezetése 102 millió forinttól esett el. 

Felder Frigyes LMP-s képviselő szerint:

„Kaposvár gazdasága romokban van, számomra érthetetlen, hogy a polgármester miért örül a 102 millió forintos parkolási bevétel kiesésnek, ami csak egy része lesz a veszteségnek. A kormány látszatintézkedése a kaposváriak ellen is szól, hiszen az ingyenes parkolással nem lehet egy vírus ellen védekezni, de ebből a pénzből teszteket tudott volna vásárolni Kaposvár. Az meg különösen felháborító, hogy Gelencsér Attila és Szita Károly nem a kaposváriak érdekeit képviselik, hanem szolgai módon végrehajtják Orbán Viktor látszatintézkedéseit.”

A Momentum helyi képviselője, Bereczki Dávid elmondta:

„Elszomorítónak tartom, hogy Szita Károly polgármester annak ellenére, hogy a város 102 millió forintot vesztett csak a parkoláson a vírus helyzet alatt, képes szó nélkül lenyelni minden látszatintézkedést, melyet a kormány hoz. Mindannyiunk számára világossá vált, adatokkal nem igazolható tény, hogy a parkolás ingyenessé tételé nem csökkenti a vírus terjedésének mértékét. Tudjuk, hogy csak és kizárólag azért hozza ezeket az intézkedéseket a Fidesz, hogy kizsigereljék, kivéreztessék az ellenzéki vezetésű városokat. Szita Károlytól, mint felelős politikustól pedig elvárom, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként hívja fel főnökét Orbán Viktort és mondja el neki, hogy ezekbe az intézkedésekbe bele fognak roppanni városaink. Látszatintézkedések helyett az eddigi hibákkal való őszinte szembenézésre és szakértők által menedzselt védekezésre van szüksége a magyar embereknek.”