Tényleg felmondhat egyszerre ötezer egészségügyi dolgozó?

2020-11-09 15:33 | ##Kaposvár #Kaposvár #Politika #Kitekintés

Összeomolhat januárra a magyar egészségügyi rendszer. 

Fotó: MTI - Simon Péter Gellért

„Rengeteg egészségügyi dolgozó gondolkodik a pályaelhagyáson az új törvény januári hatályba lépése miatt, nem akarják aláírni az új munkaszerződést"

– hangzott el az RTL Híradó vasárnapi riportjában.

Az új, egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt október 6-án fogadta el a parlament. Ez többek között lehetővé teszi majd, hogy a dolgozókat 2021. január 1-től akár két éves időtartamra áthelyezzék más kórházba, intézménybe. Emellett választaniuk kell, hogy az állami, vagy magánegészségügyben akarnak-e dolgozni, a másodállásokat ugyanis ezentúl engedélyeztetni kell.

A Magyar Orvosok Szakszervezetéhez folyamatosan érkeznek a jelzések arról, hogy sokan meg sem várnák a januári változást, azonnal fel akarnak állni.

"A szakszervezetnek már több mint 5 ezer egészségügyi dolgozó jelezte, hogy elhagyja a pályát, és nem írja alá az új munkaviszonyról szóló szerződésüket."

Tóth Judit, a szervezet elnöke azt mondta a Híradónak, szerinte nincsenek tartalékok a rendszerben, és már az is katasztrófához vezet, ha 5-10 ember elmegy, de ha tömeges pályaelhagyás lesz, akkor januárban összeomlik az egészségügyi rendszer.

Tóth Judit szerint a dolgozóknak valójában nem célja, hogy felmondjanak, de most a koronavírus elleni küzdelemre akarnak összpontosítani, nem pedig munkajogászokkal egyeztetni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumtól azt közölték ők nem tartanak a tömeges felmondásoktól, de készek a módosításokra.

 

forrás: ugytudjuk.hu