Nyílt levelet kapott Szita Károly

2020-11-12 20:08 | ##Kaposvár #Kaposvár #Politika #Kitekintés #LMP #Felder Frigyes #Ungár Péter

November 12-ét 1997 óta ünneplik világszerte a Szociális Munka Napjaként.


A szociális ágazat ma Magyarországon nem a legelismertebb szféra.
Összeszedtünk néhány valós fizetési adatot, amik a bérpapírokon szerepelnek:
11 év munkaviszonnyal, diplomával nyugat-magyarországi állami intézményben -153.515 forint
12 év munkaviszonnyal, felsőfokú végzettséggel a szociális alapellátásban 2 gyerekkel (családi adókedvezménnyel –a szerk.) -173.473 forint
25 év munkaviszonnyal házigondozóként -163.844 forint
20 év munkaviszonnyal családsegítőnél vezető beosztásban -220 ezer nettó
4 év munkaviszonnyal a szociális ellátásban -172.590 forint
A szociális munkások a járvány kezelésében ugyanúgy kiveszik a részüket a saját területükön, akár az egészségügyi dolgozók, viszont a kormány nekik nem adott egyszeri 500 ezer forintos támogatást. Nem jogosultak heti tesztelésre és az ingyenes tömegközlekedésre sem.
A szociális ellátásért folytatott bérharc és megbecsülés ma Magyarországon szinte összeforrt az LMP-vel, és azon belül is Ungár Péter nevével.

Az LMP ezért nyáron elindította a beremelest.hu –t, így parlamenti felszólalásaik mellett aláírásokat is gyűjtenek a szociális dolgozók bérfelzárkóztatása érdekében.
Helyben képviselőjük Felder Frigyes tett közzé egy nyílt levelet, melyet a polgármesternek címzett:


„Nyilván Ön is tudja, hogy ma van a Szociális Munka Napja. Ezekben a nehéz hónapokban az ágazatban dolgozók is ugyanúgy kivették és kiveszik a részüket a védekezésből, mint az egészségügyi dolgozók, de kimaradtak a megérdemelt 500 000 forintos bérkiegészítésből. Kaposvár minden évben köszönetet mond ezeknek az embereknek, de úgy gondolom, hogy ennél most több kell. Javaslom, hogy a köszönet mellett egy egyszeri, minimum 50.000 forintos járványügyi kompenzációt is adjon Kaposvár a szociális ágazatban tevékenykedő dolgozóinak, ezzel is erősítve feléjük tiszteletünket és megbecsülésünket.”
 

Felder lapunk kérdésére állította, ezt az összeget a város költségvetése is minden gond nélkül elbírja.