Sándor Mária: A nővérek megdöglésig lesznek ott az ágyak mellett!

2020-11-12 15:10 | ##Kaposvár #Kaposvár #Kitekintés #Politika

Roppant erős ellenvélemény a kormány álláspontjával szemben.

Az Egyenes Beszéd tegnapi vendége volt Sándor Mária gyermek szakápoló, akit sokan "a fekete ruhás nővérként" ismernek. A beszélgetés elején hangsúlyozta, nem azért jött, hogy beszámoljon a magyar egészségügy tragikus helyzetéről, mert ezt a politikusok - akiknek fogalmuk nincs róla - napról napra elismétlik, az emberek pedig meg fogják tapasztalni, vagy már megtapasztalták a valóságban.

„Nagyon szomorú szívvel, vagy megdöbbenéssel hallgattam a miniszterelnök úrnak a 27 perces beszélgetését, amelyben olyan szakmai nyilatkozatokat tesz, amiket az egészségügyi dolgozók, az ágy mellett állók nevében szeretném kérni, hogy vagy vegyék le ezt az adást az M1 műsorából, vagy vágják ki azt a részt"

- kezdi mondanivalóját az ápolónő, utalva Orbán Viktor tegnapelőtti interjújára.

„Úgy kell elképzelni ezt, hogy bemegyek egy kórházba, az intenzív osztályon fekszenek azok, akik súlyos helyzetbe kerültek és gépre vannak kapcsolva. Van egy szabály, hogy békeidőben egy nővér, egy orvos hány beteget tud kielégítően ellátni. Ezt a számot lehet növelni - mondjuk a négyet nyolcra, a nyolcat tizenhatra és így tovább."

- taglalta elképzelését a miniszterelnök, amire Sándor Mária reagált:

„Tisztelt Miniszterelnök Úr, nincsen ilyen szabály, békeidőben sem!"

Az ápolónő 2013-ban írt már egy levelet a köztársasági elnöknek ez ügyben, a stúdióba pedig elhozta magával a válaszlevelét, mivel 7 évvel ezelőtt sem születtek meg azok a szabályok, amiket a miniszterelnök emlegetett. Annak ellenére, hogy Sándor Mária számtalanszor nyomatékosította különböző tévés nyilatkozataiban és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarától is kérte, hogy hozzanak végre megfelelő rendelkezéseket arra vonatkozóan, hogy egy nővérre, illetve egy orvosra hány beteg juthat, főleg intenzív osztályon.

„Egy gyermekszakápoló az intenzíven három gyermeket tud ellátni. A felnőtt osztályon a miniszterelnök úr szerint, ahogy az édesanyját el tudná látni az ember, két beteg esetében tudna becsülettel eljárni. Azt mondja, hogy ezt a számot lehetne növelni - nem, ez nem fér össze a becsületes ellátással!"

Kiemelte még a miniszterelnök azon kijelentését, hogy "csak gépeket kell figyelni", majd erre azonnal reagált is:

„Nem gépeket figyelünk, hanem embereket!"

Arra a kérdésre, hogy lehet-e tudni, egy intenzíves ágyra, egy szakápolóra hány covidos beteg jut, Sándor Mária elmondta, hogy az intenzív osztályon általában a főnővér dönti el, vagy a nővérek egymás között vitatják meg, ki hány beteggel foglalkozik, ami függ a páciensek állapotának súlyosságától is. 

„Az, aki nem dolgozik az egészségügyben, nagyon szépen kérem, ne tegyen szakmai nyilatkozatot, mert ez a valóban benne dolgozót nagyon mélyen érinti."

Emellett Sándor Mária szeretné kérni, hogy azt a reklámot, amely hangsúlyozza, hogy milyen mértékben emelik az orvosok és nővérek fizetését, szintén vegyék le, mert olyan üzenete van, hogy ők megdolgoztak ezért az emelésért.

„A nővérek megdolgoztak ezért a pár százezer forintos fizetésért, a politikusok meg úgy gondolják, hogy azokért a milliókért ők megdolgoznak? Vegyük már észre, hogy a legkisebb emberekről van szó, akik a hátukon viszik ezt az országot: a melósok, a prolik, akik utazunk reggel ötkor, hatkor, hétkor, nyolckor..."

- fakadt ki az ápolónő, majd kiemelte:

„A magyar ápolónők soha nem fognak felállni és soha nem fogják feladni, a nővérek megdöglésig lesznek ott az ágyak mellett!"

A második hullámra való felkészülés egyik kritikája, hogy időben ki kellett volna képezni még több szakápolót. Sándor Mária szerint az átvezényelt nővérek nagyon nehéz helyzetben vannak, ám az átcsoportosítás közel sem oldja meg a problémát. 

„Ez nem szakma, ez hivatás. Az ember a lelkét is ott hagyja, úgy dolgozik."

Arra a kérdésre, hogy szerinte a politikusok minden oldalról elismerik az egészségügyi dolgozók munkáját, így felelt:

„Szeretném, ha a lányok megmutatnák a mostani fizetési papírjukat. Elismerés? Kinek mi az elismerés? Hogy szóban elhangzik, vagy hogy tapsoltunk nekik? Emberszámba venni az egészségügyi alkalmazottat, akinek a keze között élet és halál van, ki és mikor tette ezt? Senki. Sem ez az oldal, sem az az oldal, és ezt nagyon jól tudja az egészségügyi dolgozó. Senkire nem számíthat, csak saját magára."

- zárta gondolatait az ápolónő.

Fotó: Thaler Tamás / Wikipédia
Forrás: ugytudjuk.hu