A tiszta levegőért szólalt fel a Jövő Nemzedék Szószólója, ám kifelejtett valamit...

2020-11-17 13:21 | #Kitekintés #Zöld #Politika

Igen, az ingyenes parkolást. 

Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója levélben kereste meg Dr. Müller Cecíliát, az Országos Tisztifőorvos Asszonyt, kérve, hogy hívja fel a lakosság figyelmét a tiszta levegő fokozottan fontos szerepére a koronavírus járvány elleni küzdelemben.

Mint írja:

„A szennyezett levegő és a koronavírus elsődlegesen ugyanazokat a szerveket támadja meg: a légzőszerveket, a szívet és a keringési rendszert, ezért a levegőminőség javításának meghatározó szerepe van a koronavírus terjedésének megelőzésében és a vírus okozta megbetegedések, illetve halálesetek csökkentésében". Jelen járványügyi helyzetben az egészségkárosodások csökkentése, a halálesetek megelőzése a legfontosabb cél és ennek egyik alapvető eleme a tiszta levegő. Javuló levegőminőséget pedig csakis az állampolgárok közreműködésével lehet elérni. Ehhez szükség van a megfelelő tájékoztatásra, valamint a káros kibocsátást eredményező égetések veszélyeire való
figyelmeztetésre."

 

Fotó: MTI/Kovács Attila

Felhívta a figyelmet arra is, hogy hazai és nemzetközi tudományos munkák sora mutatta már ki a COVID-19 és a levegő minősége közötti szoros kapcsolatot.

Eszerint a légszennyezettségnek hosszabban kitett személyeknél a halálos kimenetelű esetek aránya nagyobb, mint azoknál, akik tiszta levegőjű környezetben élhetnek.

 

Fotó: MTI Fotó/Balogh Zoltán

A kormány ajánlása: Szellőztessen!

A szószóló szerint a Kormány a koronavírus elleni védekezési eszközök között kiemelt helyen említi a gyakori szellőztetést. Ezért nem mindegy, hogy szellőztetéskor milyen minőségű levegőt engedünk otthonainkba.

Tiszta levegőhöz csak akkor juthatunk, ha a lakosság felhagy a kerti hulladék és az avar égetésével, ha szomszédaink elfogadják, hogy a hulladék fűtőanyagként történő égetésével káros anyagok szabadulnak fel, veszélyeztetve ezzel nemcsak a saját, hanem mások egészségét is, aki a füstöt belélegzi.

- írja a levelében Bándi.

A szószóló ezért arra kér mindenkit, hogy legyen erre tekintettel, és saját maga is járuljon hozzá a levegő tisztaságának megőrzéséhez, komposztálja a kerti hulladékot és csak megfelelő minőségű tüzelőt használjon.

Ingyenes parkolás a hegyi levegőért

Mint ismert, a kormány egyik első intézkedése volt az ingyenes parkolás tavaszihoz hasonló bevezetése. A döntés ellen a szakmai szervezetek mellett több önkormányzat is kézzel-lábbal tiltakozott, hiszen ezzel egyrészt újabb réseket ütöttek az így is ezer sebből vérző önkormányzati költségvetéseken, másrészt 

a forgalom növekedésével és a belvárosokban parkolóhelyet kereső cirkáló autók miatt tovább romlott a levegő minősége.

És hogy ez ne legyen elég, a fővárosban és a nagyobb vidéki városokban az ott lakók életét megkeserítő döntés jóvoltából több helyen szinte lehetetlenné vált a parkolás.

Korábban a témában: Szita támogatja, hogy Kaposvártól pénzt von el a kormány

Forrás: ugytudjuk.hu