Eltitkolta, hogy mi van a villamosmérnök képzéssel

2020-11-17 17:20 | ##Kaposvár #Kaposvár #Politika

Hangzatos címmel jelent meg a hirado.hu-n a tudósítás, miszerint „Kaposváron hamarosan nem lesz munkanélküli”. Ezzel szemben májusban, a koronavírus-járvány első hullámának következtében 17 százalékkal nőtt a kaposvári álláskeresők száma. A második hullám okozta gazdasági nehézségek pedig minden bizonnyal újabb elbocsátásokkal járnak majd.

Ennek ellenére Szita Károly polgármester (Fidesz-KDNP) meglehetősen optimistán nyilatkozott a BM Heros Zrt. kaposvári gyártóközpontjának pénteki avatásán. Az MTI szerint Szita kijelentette, a 1,5 milliárd forintból épített, regionális szervizként és tanműhelyként is szolgáló létesítmény egyaránt segíti a szakképzést, az Óbudai Egyetem villamosmérnök-, valamint a Szent István Egyetem gépészmérnök-képzését.

De hol is van a beígért villamosmérnök képzés? Melyet 2020 januárjában hatalmas ovációval jelentettek be, és aminek szeptembertől már indulni kellett volna. Szita év elején úgy fogalmazott: „Nem csupán egy új szak indul a Kaposvári Egyetemen, hanem Kaposvár egy újabb lehetőséget kap. A mai napon Kaposvár 21. századi újraiparosítási programja kezdődik el.” Vagy nem! Mivel nyoma sincs a képzésnek. Se az egyetemen, se az Informatikusok házában, ahová vészmegoldásként rakták volna a képzést. Aztán október közepén újra szóba került a képzés, aminek szeptemberben az ígéretek szerint el kellett volna indulnia. A sajtótájékoztatón csak a kaposvári technikusi képzés és a villamosmérnöki képzés közötti könnyű átjárásról beszéltek. Persze Szita Károly és a helyi, Fidesz közeli média nem adott hírt arról, hogy nem fog elindulni idén a képzés, mivel a polgármester ezt sem tudta elintézni.

Ezzel szemben első lépéseként megszűnt az önálló Kaposvári Egyetem, mely augusztusban beolvadt a gödöllői székhelyű Szent István Egyetembe. Az egyetem jelenleg kaposvári campusként funkcionál és máris komoly leépítéseket jelentettek be. S ez még nem a végállomás: egy benyújtott törvényjavaslat szerint a hajdani KE az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem része lesz, s az elnevezés alapján nehéz elképzelni, hogy a villamosmérnök-képzés valóban helyet találhat az egyetemen.