Rosszul járnának az önkormányzatok: Parragh László két évre elengedné az iparűzési adót

2020-11-17 09:14 | #Kaposvár ##Kaposvár #Politika #Kitekintés

Ágazattól függetlenül, a teljes mikro-, kis- és középvállalkozói szektor számára elengedné az iparűzési adót a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetője, Parragh László azt javasolja a kormánynak, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozói (kkv) szektorban az idei és a jövő évre teljesen, ágazattól függetlenül engedje el az iparűzési adó fizetését – írja a Magyar Nemzet.

Ez a lépés leginkább az önkormányzatokat érintené rosszul, mivel az iparűzési adó az utolsó olyan nagyobb adóforma, amit közvetlenül az önkormányzatok kapnak.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester szerint a Parragh-féle terv egy nap alatt leállítaná a budapesti tömegközlekedést.

De Parragh nem állt meg, itt hanem konkrétan ezt mondta: „Javasoljuk emellett a kormánynak a további, önkormányzati hatáskörbe tartozó adónemek mértékének befagyasztását.”  Idetartozik egyebek mellett az ingatlanadó, az idegenforgalmi adó, az építményadó, valamint a kommunális adó. „A javaslatunk célja, hogy az önkormányzatok az iparűzési adóból származó bevételkiesését ne az egyéb adónemek emelésével pótolják, ezzel is garantálva, hogy valóban mérséklődjenek a kkv-k terhei” – mondta Parragh.

Nagy kérdés, hogy akkor a kamara elnöke szerint miből kéne gazdálkodnia az önkormányzatoknak. Dézsi Csaba András győri polgármester (Fidesz) Parragh korábbi, hasonló javaslata után elmondta: „Vannak, akik jó, és vannak, akik rossz tanácsokat adnak. Győr város polgármestereként azt mondom, hogy ez egy nagyon rossz tanács”.

Forrás: ugytudjuk.hu

Korábban a témában:

Szita támogatja, hogy Kaposvártól pénzt von el a kormány