Kétségbeejtő a kaposvári vendéglátósok helyzete

2020-11-18 15:56 | ##Kaposvár #Kaposvár

Kaposvári vendéglátósokat kérdeztünk, hogy a Miniszterelnök által bejelentett járványügyi szigorítások, hogyan érintik őket. A helyzet kritikus!

Az éttermek próbálkoznak a kiszállítással és az elviteles rendelésekkel, de a kocsmáknak és a bároknak szinte teljesen be kellett zárni. Elvétve maradt csak nyitva elviteles kávézó Kaposváron.

Orbán Viktor bejelentette, hogy a dolgozók bérének 50 százalékát átvállalják, ha nem bocsájtják el az alkalmazottakat, de a vendéglátásban szinte elenyésző hely tud élni a segítséggel.

Körbekérdeztünk a belvárosi kocsmákban, hogy mi a helyzet náluk.

A London Pub üzemeltetője, Árok Kornél kérdésünkre elmondta:

„A tavaszi időszakban semmilyen segítséget nem kaptam az államtól. A legjobb időszakok mentek el, a tavasz és most a késő ősz. Az állam kommunikációja minimális, és tervezni képtelenség vele. Annyit legalább mondhattak volna, hogy a hordó sört ne tegyük fel, mert nem lesz idő eladni. Mindig azt halljuk, hogy a Magyarország laboratóriuma Ausztria, de akkor abban miért nem, hogy ott tudnak szólni előre majd 1 héttel, hogy mi fog történni. Kb. 35 perccel a határidő bevezetése előtt tették itthon közzé a szigorításokat. Mert azért valljuk be, hogy egy facebook poszt, ami napokkal korábban kikerül az nem jogforrás. Komolyan sajnálom azokat az éttermeket amelyeknél nagyobb bukás kellett realizálni.”

A vállalkozó nem tud élni az 50 százalékos bértámogatással, mert saját maga áll a pultban. Eddig több mint 40 százalékkal kevesebb a bevétele, mint az előző évben, de a visszaesés csak növekedhet idén.

Az alkalmi bejelentés csapdája. 

A belvárosi vendéglátó helyeken alkalmazottakkal is sikerült beszélünk. Egyikük elmondása szerint most kétségbeejtő a helyzet. A tavaszi korlátozásokat még túlélték, de most utána sem tudják igénybe venni az államtól kapható 50 százalékos bértámogatást, mert alkalmi munkavállalóként van bejelentve. Elmondta: „mindenhol tudjuk hogyan megy a vendéglátás. Pályázatokkal és alkalmi bejelentésekkel dolgozunk, csak ez a helyzet megint rosszul jött ki.”

Egy másik megkérdezett is hasonlóan nyilatkozott, de pozitív dolgokról is beszámolt. Elmondása szerint utána sem tudják igénybe venni a bértámogatást, mert alkalmi munkavállalóként van bejelentve, de csak 8 órás teljes bejelentett munkaviszonnyal kapható a támogatás. Hozzátette: elenyésző, akik a vendéglátásban rendesen 8 órás bejelentett munkaviszonnyal tudnak dolgozni. Nézték ők is a nagy facebook-os bejelentéseket és az utolsó este végéig nyitva volt a közlöny a telefonjukon, de csak zárás előtt fél órával tudták meg, hogy pontosan mi vár rájuk. Náluk viszont a munkáltató példamutatóan viselkedett. Nem küldtek el senkit és igaz, nem a teljes bért, de egy tetemes részét a zárás óta is fizetik az alkalmazottaknak. Úgy fogalmazott, hogy nekik ez egy kis második család és reméli, hogy decemberre javulnak a számok és újra kinyithatnak.