Komoly zavar van a Fideszben. Mégis február 8-ig szólhatnak a korlátozó intézkedések

2020-11-18 19:19 | #Kaposvár #Kitekintés #Politika

Óriási zűrzavar alakult ki, hogy a kormány február 8-ig csak a veszélyhelyzetet, vagy a korlátozó intézkedéseket is meghosszabbította. Kiderült, hogy a legnagyobb káosz a Fidesz-kormányban van.

kijarasi-tilalom-tabla-1
Kép: Aradi László / Index

A mai első híradások arról szóltak, hogy a kormány a korlátozó intézkedéseket is meghosszabbította, tehát február 8-ig velünk marad a kijárási tilalom és a maszk használat. Erre hatalmas fake news-ozással reagált a Fidesz, hogy csak a veszélyhelyzetet hosszabbították meg, a korlátozások december 11-én már nem fognak élni. Mindenkit arra kértek, hogy fejezzék be a hazudozást. Mi is korrigáltunk, ahogy az Index és a hvg.hu is tette.

Délután aztán jött a feketeleves. Az Index kiderítette, hogy akkora a káosz a kormányban, hogy azt se tudják, mit döntöttek. Több jogásszal és egy alkotmányjogásszal is megvizsgáltatták a döntést, akik egybehangzóan azt állítják, hogy egyértelműen a korlátozó intézkedéseket is meghosszabbították február 8-ig, nem csak a veszélyhelyzetet.

Mint írják:

Az 505/2020. (XI. 17.) Korm.-rendelet 1.§ c) pontja ugyanis kimondja:

a Kormány [...] a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm.-rendelet 1–14. §-a, 16–19. §-a, valamint 22–28. §-a [...] hatályát a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló 2020. évi CIX. törvény hatályvesztéséig meghosszabbítja.

Vagyis:

  • a hivatkozott kormányrendelet 1–14. §-a többek között a maszkviseléstől a kijárási tilalomig korlátozó intézkedéseket szabályoz;
  • ennek a rendeletnek a hatályát, amely a különböző korlátozó intézkedéseket is tartalmazza, a rendelkezés meghosszabbítja, mégpedig
  • az említett törvény hatályvesztéséig, azaz február 8-ig, és nem december 11-ig.

A Fidesz-kormány akkora káoszt teremtett az ügyben, hogy még ők se tudják mit fogadtak el valójában. A Fidesz most találkozott először kormányzása során egy valós problémával, melyet láthatóan nem tud kezelni. Már nem egy öregember, Brüsszel, vagy a melegek ellen kell nem létező háborút vívni, hanem egy valós veszély ellen. Ez láthatóan nem sikerül.