Ha nagy a baj a vidék miért nem kell?

2020-11-25 10:28 | #Politika #blog

Világjárvány van. A tegnapi napon 3806 embernél mutatták ki a fertőzést, 7718 betegből 656-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 137 553 fő, és mi vidéken csak ülünk, pedig segíteni akarunk. Véleménycikk következik.

Jelen sorok írója három napig tartó tünetekkel, egy hónapnál hosszabb hatósági karantén után gyógyult fel a koronavírus-fertőzésből szeptember közepére, amikor a járvány második hullámának még csupán az előszelét érezhettük.

Naponta több ember hal meg a járványban, mint kellene, hiszen egy élet elvesztése is több, mint amit megengedhetnénk. Oltásokról és vakcinákról vitázunk, az éj leple alatt feleslegesen törvényeket módosítunk, miközben emberek halnak meg. Vitatott eredményeket mutat a koronavírusból felgyógyultak plazmájának felhasználása, de hasznos lehet, mert vezetőink még mindig bőszen hirdetik a koronavirus.gov.hu-n, hogy kell az a fránya plazma. 

Hősies semmittevésem itt kezdődött: a gyógyulás és a második negatív teszt után tájékozódó hadviselésbe kezdtem a központi telefonnal és e-mail címmel, hogy vidékiként mégis hol, hogyan, miként adhatnám a vérplazmám? Pénz nem kell, csak gyógyuljanak. A válaszra napok kellettek, de ez sem vette el az ember kedvét, hiszen sok dolguk van. Közben mentek a körtelefonok a Vérellátó Szolgálathoz, hiszen ott vannak partnerként az oldalon megjelölve, de jött a válasz, hogy a vérplazma céges felségterület, ők nem ezzel foglalkoznak. Aztán érkezett a másik válasz: Kaposváron nincs lehetőség, vizsgálatra Budapestre kell menni, ott kell kivizsgáltatni magam, és ha minden rendben, utána irányítanak át.

Kaposváron, egy megyeszékhelyen, az intermodális csodák őshazájában NINCS LEHETŐSÉG.

Két hónappal később ismét nekifutottam, hiszen a számok drasztikusak, az intézkedések komolyodtak: újabb levél, újabb sablonválasz. Pestre kell menni kivizsgálásra, a Szent László Kórházba. Nincs mese. Ne lenne egy megyeszékhelyen, a Dél-Dunántúl szívében, a szökőkutak és körforgalmak Mekkájában egy olyan hely, ahol ezt meg lehetne oldani? Ezek szerint nincs, hiszen ez egy centralizált ország. A hatalom központosított, az oktatás központosított, az egészségügy központosított, az irányítás központosított, és, sajnos, a segítségnyújtás is központosított.

Csak az élet és a halál

Update:

Vélemény megírásakor az eddigi tapasztalatokat és a mai napon kapott központi verplazma@dcpkorhaz.hu válaszát vettük irányadónak. Publikálás után érkezett a válasz az Országos Vérellátó Szolgálattól, melyben más információkat kaptunk, ezért elmentünk és leteszteltük, hogy igazak-e. Kaposváron már lehet koronavírusból felgyógyultaknak vérplazma adásához vizsgálatra menni. Viszont a konklúzió megállta a helyét, tehát a központosított tájékoztatás nem megfelelő és a központosítás ismét megmutatta a maga hibáit.

Fotó: illusztráció - pexels.com