A Hangárnak 30 millió, a Parknak nulla forint

2020-12-16 11:33 | #Kaposvár #Politika #Kultúra

Somogyból csak a kaposvári Hangár Music Pub nyert a kormány zeneipart segítő pályázatán, méghozzá a maximális, 30 millió forintot, a többi megyebeli pályázót forráshiányra hivatkozva utasították el.

A zeneipar a koronavírus-járvány miatt komoly gödörbe került. Fenyeget az ott dolgozók pályaelhagyása, a dolgozók elvesztése és a szórakozó- és koncerthelyek gazdasági csődje. Az állam mentőjelleggel írt ki pályázatot, amely az információink szerint nem csak fejlesztésre, hanem az életben maradásra is elkölthető. Két ilyen pályázatra lehetett jelentkezni az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében. A kisebb 50-500 férőhely közötti koncerthelyszínek létesítmény-üzemeltetésének fejlesztése és támogatása (kódnevén: ZPT-B-2020) nevű pályázaton a teljes keretösszeg 700 millió forint volt, ebből egy létesítmény maximum 9 millió forintra pályázhatott. Kaposvárról erre a TIT Irodalmi Kávéház adott be pályázatot, de nem részesült támogatásban. A megyében ugyanígy járt a taszári művelődési ház és a buzsáki önkormányzat is.

Megkeresésünkre a TIT Irodalmi Kávéház vezetője elmondta, hogy fejlesztés és bővítés céljából vettek részt a pályázaton, de nem nyertek.

Az EMMI és a PIM másik pályázatára már az 500 férőhelyet meghaladó létesítmények pályázhattak. A felhívás keretösszege 577,4 millió forint volt, míg a maximálisan igényelhető összeg 30 millió. Kaposvár esetében ez két szereplőt érintett: a Park szórakozóhelyet és a Hangár Music Pubot. A Park üzletvezetői kérdésünkre elmondták, hogy a támogatást a bérleti díjra költötték volna, viszont nem nyertek egy forintot sem. Az ő esetükben a megpályázott összeg 2 millió 775 ezer forint volt. Az Emberi Erőforrások Támogatáskezelőjétől kapott válasz szerint a pályázatuk elutasításának az indoka: „A szakértői értékelés eredményét figyelembe véve, a rendelkezésre álló keretösszeg szűkössége miatt jelen támogatási igény nem részesült támogatásban.”

Ez az indoklás azért is érdekes, mert ugyanezen pályázaton elindult Hang-ár 2013 Kft. a maximális összegre, azaz 30 millió forintra tudott sikeresen pályázni. Emlékeink szerint a létesítményben sok ideig kint is volt az Nemzeti Kulturális Alap támogató táblája, s nem véletlenül, hiszen az elmúlt években többször is sikerrel indultak különböző NKA-s tendereken. Átnézve a pályázati döntések listáját az egész megyében csupán a Hang-ár 2013 Kft. részesült a támogatásban, ráadásul a maximális, 30 millió forintos értékben.

A cégjegyzékben megjelenő adatok szerint a Hang-ár 2013 Kft.-ben egy szereplőt találtunk említésre méltónak a történet szempontjából. Galambos Attilának a cégadatok alapján tulajdonrésze van a Hang-ár 2013 Kft.-ben, valamint a város nagyobb rendezvényeit/fesztiváljait hangosító HangÁsz Kft.-ben is.

Közérdekű adatigényléssel fordultunk az EMMI felé. Megkérdeztük, mi alapján kapta meg a ZPT-A-2020 pályázaton a maximális összegű támogatást a Hangár, amikor a városból más helyi koncerthelyszín/szórakozóhely még a bérleti díjának kifizetésére sem kapott támogatást? Milyen szempontrendszert alkalmaztak a támogatások megítélésénél? Miért hivatkoztak a keretösszeg szűkösségére egy másik kaposvári pályázatnál, ha az adott városban a Hangár által nyert összeg tizedére pályázó szórakozóhely/koncerthelyszín pályázatát elutasították?

Cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz. Mivel az adatigénylésnek a teljesítési ideje törvény által meghatározva rendkívül hosszú, így amint választ kapunk a minisztériumtól, frissítjük cikkünket.

Update:

Tegnapi adatigénylésünk után az EMMI eltávolíthatta az oldalt, mivel 404-es hibát jelez.

Viszont a linkek birtokában ide kattintva megtekinthető a ZPT-A-2020 és a ZPT-B-2020 döntési listája.

Update 2:

Az adatigénylésünkre válaszolt a minisztérium. Igazából a kérdéseinkre válasz nem érkezett, de a leírtakat változatlan formában közöljük.

"Figyelemmel az Alkotmánybíróság 13/2019. (IV. 8.) AB határozatára, amelyben az Alkotmánybíróság kimondta, hogy az adatkezelő - kizárólag az adatigénylés teljesítése érdekében - nem köteles adatgyűjtésre, illetve az általa kezelt adatok összevetése útján új, minőségileg más adat, adatsor előállítására, igényének a HANG-ÁR 2013 Kft. Magyar Államtól kapott támogatásaira vonatkozó részét nem áll módomban teljesíteni.

Tájékoztatom, hogy a Nemzeti Kulturális Alap által adott támogatásokkal kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem minősül adatkezelőnek, így az Ön által kért adatokkal tárcánk nem rendelkezik. 

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által adatott támogatásokkal kapcsolatban tájékoztatom, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma csak a saját vonatkozásában tekinthető adatkezelőnek, a miniszter által irányított, felügyelt háttérintézmények vonatkozásában nem, erre tekintettel az Ön által kért adatokkal tárcánk nem rendelkezik."