Az igazságszolgáltatás a vírushelyzetben is stabilan üzemel

2020-12-21 16:51 | #Kaposvár

Megkerestük a Kaposvári Törvényszék szóvivőjét, hogy a pandémia miként befolyásolja a bíróság munkáját.

A koronavírus-járvány rendkívül sok ágazatra rányomta a bélyegét. A vendéglátás haldoklik, a jogrend különleges, a fél világ gazdasága szenved komoly károkat és ez vélhetőleg a vakcina megérkezéséig és a tömeges oltottságig így is fog maradni.

Megkérdeztük a kaposvári bíróságot, hogy rájuk milyen hatással van a járvány, mi a helyzet a tárgyalásokkal. Kérdéseinkre dr. Vadócz Attila a Kaposvári Törvényszék sajtószóvivője válaszolt. 

Az elnapolások száma csekély. Dr. Vadócz Attila elmondta, hogy pontos számról nincs tudomásuk, mivel az elhalasztások okairól nem vezetnek nyilvántartást. Hozzátette: ez a szám az összes tárgyalás számához képest elhanyagolható.
Érdeklődtünk, hogy az elhalasztásoknál közrejátszhatott-e elővigyázatosság, de a sajtószóvivő válaszában kiemelte, hogy kizárólag bírói megbetegedés állhatott a halasztások hátterében. Az első hullám időszakára reflektálva elmondta: "2020. március 15. és március 31. közötti időszakra kitűzött tárgyalások nem kerültek megtartásra a rendkívüli ítélkezési szünet miatt."

Az ügyben, hogy van-e valamilyen különleges protokoll az elhalasztásokra vonatkozóan tömör azt a választ kaptuk, hogy "A járvány miatti elhalasztásokkal kapcsolatos protokoll nincs, ez ugyanolyan módon történik, mint az egyéb okból való elhalasztás."

Címlapkép és fotó: Illusztráció - Pexels