Megyei jogú városok határolódnak el Szita Károlytól

2020-12-21 13:41 | #Politika #Kaposvár

Nem érzik, hogy Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként képviselné őket.

Fotó: MTI / Fischer Zoltán

Mai napon korábban beszámoltunk róla, hogy Szépen lassan kivégzik az önkormányzatokat.

Az alaphelyzet abból indult ki, hogy a már amúgy is nehéz helyzetben lévő önkormányzatokat újabb sarc éri a kormány részéről az iparűzési adó csökkenése miatt.
Szita még hetekkel ezelőtt Parragh ötletére úgy reagált, hogy többször egyeztettek Parragh Lászlóval az ötlet kapcsán és hozzátette, hogy a kieső összeget a város más helyről nem tudná pótolni, így, ha ez bekövetkezne alacsonyabb színvonalon működnének a szolgáltatások. Parragh iparűzési adó fizetésének felfüggesztésével kapcsolatos ötlete nem valósult meg teljesen, de sok önkormányzat nehezebb helyzetbe került.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere és a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke facebookon tett közzé egy közleményt, amelyet több megyei jogú város vezető is aláírt. A közleményüket változatlan formában tesszük közzé.

Nem jut majd MJVSZ-tagdíjra az önkormányzatok költségvetéséből

Elhatárolódunk a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke által kiadott nyilatkozattól. Azt kérjük Szita Károlytól, hogy a jövőben szakmai alapon képviselje a szövetséget, és tartózkodjon a szervezet egésze nevében tett, politikai alapú nyilatkozatoktól. Közösen úgy döntöttünk, hogy a 2021-es költségvetésben az MJVSZ-tagdíjra szánt, többmillió forintos összeget is a járvány elleni védekezésre fordítjuk, mivel a helyi iparűzési adóbevételek megvonása után minden forintra szükségünk lesz.

Szita Károly, az MJVSZ elnöke a szövetség nevében a kormány helyi iparűzési adót megfelező döntésének támogatásáról, a gazdaságvédelminek nevezett, valójában nyíltan politikai célú, az önkormányzatok gazdálkodását ellehetetlenítő intézkedéssel kapcsolatos elégedettségéről adott ki közleményt.

A 23 hazai nagyváros polgármesterét tömörítő szervezetből 9 városvezető azonban nem ért egyet sem a nyilatkozattal, sem a kormány döntésével. Tudjuk, hogy ezt a többi, főleg kormánypárti vezetésű város polgármestereinek egy része is értetlenül fogadta, igaz, kritikát ők eddig nem fogalmaztak meg. A 9 város vezetőiként természetesen szolidaritást vállalunk a többi város és település vezetőjével is, ugyanis az ő városaikat, az ő közszolgáltatásaikat, az ő lakosságukat is jelentős hátrány éri a csökkentés miatt. Ismerjük és átérezzük az ő helyzetüket is.

Szita Károly tehát az MJVSZ szakmai céllal létrejött, a nagyvárosok egységes képviseletére hivatott szövetsége nevében, az érintett polgármesterekkel folytatott egyeztetés nélkül, de az ő nevükben adott ki a kormány politikai céljaival egyetértő, az önkormányzatok kivéreztetését célzó döntést támogató nyilatkozatot.

Ezzel Szita Károly túllépett hatáskörén, politikai célokra használt fel egy szakmai érdekképviselet érdekében megalakult szervezetet. Ezt károsnak és elfogadhatatlannak tartjuk. Azt kérjük Szita Károlytól, hogy szakmai szervezetként tekintsen az MJVSZ-re, és csak a tagokkal előzetesen egyeztetett közleményt adjon ki, egyúttal tartózkodjon a szövetség nevében tett, politikai célú nyilatkozatoktól.

Ahogy az MJVSZ közleménye is kitér rá, a hazai nagyvárosoknak járványügyi költségvetést kell készíteniük 2021-re. Szita Károly úgy fogalmaz, hogy a nagyvárosok önkormányzatainak mindent a járvány elleni védekezés alá kell rendelniük.

A KKV szektor által fizetett helyi iparűzési adóbevételek 50%-os csökkentése olyan nehéz helyzetbe sodorja az önkormányzatok költségvetését, hogy az MJVSZ tagdíjára már nem lesz elég forrás, ezért úgy döntöttünk, hogy 2021-ben nem fizetjük be a szervezet több millió forintos, éves tagdíját. Valóban minden forintra szükség lesz ahhoz, hogy önkormányzataink működőképesek maradjanak, és ahogy eddig, úgy ezután is mindent megtegyünk városaink polgárainak védelme érdekében.

Hangsúlyozzuk, a Megyei Jogú Városok Szövetségének szakmai küldetését továbbra is fontosnak tartjuk, azonban tagságunk jövőbeli megőrzését az MJVSZ elnökének ezutáni nyilatkozatai függvényében mérlegelni fogjuk.


Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város Polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke

Botka László, Szeged Megyei Jogú Város Polgármestere

Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város Polgármester

Dr. Nemény András, Szombathely Megyei Jogú Város Polgármestere

Dr. Csőzik László, Érd Megyei Jogú Város Polgármestere

Dr. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Polgármestere

Fekete Zsolt, Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere

Szűcsné Posztovics Ilona, Tatabánya Megyei Jogú Város Polgármestere

Pintér Tamás, Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármestere