Szépen lassan kivégzik az önkormányzatokat

2020-12-21 09:38 | #Kaposvár #Politika

Felére csökkenti a kis-, és középvállalkozások valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adófizetését a kormány. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint Orbán Viktor bejelentése az önkormányzatiság kivégzését jelenti, amíg Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke támogatja a kormány új intézkedését. 

Miniszterelnök arról beszélt a Facebook-oldalán közzétett videóban, hogy

  • június 1-ig, kitolják a hitel törlesztési moratóriumot. Ez automatikusan meghosszabbodik, intéznivalója csak annak lesz, aki a moratórium ellenére fizetni szeretné a hitelét.
  • A járvány miatt ideiglenesen bezárt vállalkozásokban decemberben és januárban is járulékfizetési könnyebbséggel segíti. A kormány átvállalja a járulékok ⅔-át. Az eddigi kört kiterjesztik a buszos magán vállalkozókra is.
  • A kis-, és középvállalkozások valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját, január 1-től a felére csökkentik.
  • A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét egyenként tekintik át.
  • A gyereket nevelő és gyereket váró családok 6 millió forint kedvezményes, max 3%-os kamatozású lakásfelújítási támogatást kapnak. Ebből 3 millió forint vissza nem térítendő, ami a felújítás végével vehető igénybe és automatikusan csökkenti a hitel összegét.

Szita Károly Kaposvár polgármestere és az MJVSZ elnökének közleménye szerint:

"A kormány és az önkormányzatok közös felelőssége, hogy erős legyen a gazdaság, erősek legyenek a családok, s hogy minél kevesebben betegedjenek meg a koronavírus-járvány következtében" -  hangsúlyozva, hogy "ezért azonban közösen kell tenni".
    Tájékoztatása szerint a miniszterelnök által bejelentett intézkedésekre azért van szükség, mert a gazdaság védelmével lehet elérni, hogy legyen hol dolgozni, és hogy a szülők el tudják tartani a családokat. 
    A kis- és középvállalkozások adójának megfelezése egyszerre szolgálja a munkahelyek megtartását, újabbak teremtését, a gazdaság megerősítését és az emberek védelmét - értékelt az MJVSZ elnöke.

Fotó: MTI / Fischer Zoltán

Kaposvár tekintetében csak a tavaszi időszak parkolásának ingyenessé tétele 102 millió forinttal rövidítette meg az önkormányzati kasszát. A második hullám ugyanezen intézkedése nagyságrendileg hasonló mértékben fogja rövidíteni a kaposvári szolgáltatásokra szánt büdzsét. Az iparűzési adó tekintetében Szita korábban reagált még a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének ötletére, amely miatt az önkormányzatok elestek volna a bevételük jelentős részétől. Akkor a polgármester annyit mondott, hogy többször egyeztettek Parragh Lászlóval az ötlet kapcsán és hozzátette, hogy a kieső összeget a város más helyről nem tudná pótolni, így, ha ez bekövetkezne alacsonyabb színvonalon működnének a szolgáltatások.

A Magya Önkormányzatok Szövetségének elnöksége facebookon reagált. Közleményüket változatlan formában közöljük.

A magyar önkormányzatiság kivégzését, számos magyar település elkerülhetetlen csődjét eredményezheti Orbán Viktor mindenféle érdemi egyeztetés nélkül tett bejelentése az iparűzési adó megfelezéséről. Ennek a bejelentésnek vajmi kevés köze a gazdasági válsághoz, sokkal több köze lehet a kormány hatalmi érdekeihez. Ez nem felelős kormányzás, ez vagdalkozás. Mérhetetlenül visszataszítónak tartjuk, hogy a magyarok ezreinek halálát okozó koronavírus-járványt használja ki a miniszterelnök arra, hogy leszámoljon a nem fideszes vezetésű önkormányzatokkal. A hibás válságkezelés és az önkormányzatok ellehetetlenítése elleni tiltakozás a településeinken élő polgároktól kapott közvetlen felhatalmazásból fakadó kötelessége a polgármestereknek.

Az iparűzési adó adja az önkormányzatok saját bevételeinek túlnyomó részét, ebből a bevételből működtetik a települések a közszolgáltatásokat, a közvilágítástól a hulladékkezelésen át az utak karbantartásán keresztül a nagyvárosi tömegközlekedésig, ebből biztosítanak szociális, gyermekjóléti és egészségügyi ellátást. A miniszterelnök mai statáriális bejelentése tehát a nekik járó szolgáltatásoktól foszthat meg több millió magyart, függetlenül attól, kire szavazott az önkormányzati választáson. Ezt válságkezelésnek hívni aljas cinizmus. a bajba jutott vállalkozásoknak szinte semmilyen segítséget nem jelent, a nekik is szolgáltató, rajtuk célzottan segíteni képes önkormányzatokat viszont ellehetetleníti.

Az Orbán-kormány eddigi gyakorlata alapján okkal feltételezhetjük, hogy a miniszterelnök a kilátástalan helyzetbe sodort önkormányzatokat politikai alapon akarja „kompenzálni”. Ezzel kivégzi az önkormányzatiságot, a rendszerváltozás egyik legfontosabb értékét és értelmét, megcsúfolja a választói akaratot, elveszi a magyar települések autonómiáját.

• Követeljük, hogy a kormány az önkormányzati szövetségekkel való megállapodás nélkül semmiféle, az önkormányzatok bevételeit érintő döntést ne hozzon.

• A január 15-ére kitűzött önkormányzati egyeztetésig az iparűzési adóról szóló döntést függessze fel.

• Követeljük, hogy a kormány az önkormányzatok támogatására és kompenzálására dolgozzon ki átlátható, tiszta, politikai szemponttól mentes rendszert.

• Követeljük, hogy a kormány érdemben tárgyaljon az önkormányzati szövetségekkel az önkormányzatok által az államnak fizetett adók csökkentéséről a gazdasági válság kezelése érdekében.

• Követeljük, hogy a kormány az Európai Unió által Magyarországnak adott válságkezelő támogatások elosztásába vonja be az önkormányzatokat.

Amennyiben a kormány továbbra is a magyar települések és az önkormányzatok kivéreztetésére használja a járvány okozta súlyos egészségügyi és gazdasági helyzetet, úgy a tiltakozás bármely törvényes formája indokolt és szükségszerű a magyar önkormányzatok és a településeinken élő polgárok számára.

Gémesi György,

a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke

 

Forrás: ugytudjuk.hu, MTI