A tízek ünnepe

2020-12-22 10:20 | #Kaposvár #Politika #Kultúra

Ünnepről, családról, járványról és döntésekről. 

Hétfőn megtudtuk: 10 felnőtt lehet együtt karácsonykor, szenteste.

Ennyi családbarát és megosztó lazítást engedett a kormány, meg persze feloldotta a kijárási tilalmat szenteste éjszakáján: kereszténységük bizonyítékául.

Volt ennek értelme? Így nem. Ez a húzd meg ereszd meg politikája. Csinál is valamit, meg nem is.

Szóval, ha tényleg bajban vagyunk, akkor felelőtlen döntést hoztak. Ha kamu a folytatólagos járványügyi ijsztegetés, akkor szabadon kellett volna engedni az embereket.

Szóval 10 fő felnőtt, plusz a gyerekek. Akkor hát listázhatnak a családok, ki is fér bele és ki pedig nem. Vérségi kapcsolatok ereje szerint szelektáljanak, vagy érzelmi kapcsolataik szerint. Mert ez nem mindig esik egybe. Vagyis jó apropó arra, hogy a nemkívánatos családtagok meghívásától a jogra hivatkozással eltekintsenek.

Általában nem csak azok karácsonyoznak együtt, akik egy háztartásban élnek. A többiek meghívásáról dönteni kell, rangsorolva a rokonokat és barátokat. Ebből életre szóló megbántódások lehetnek. Mindenesetre most kiderül, hogy a családi-baráti közösségek hogyan is vannak egymással. Ki lesz a kiválasztott az ünnepi karácsonyi asztalnál.

S a többiek? Majd a következő karácsonyi vészhelyzetben sorra kerülnek. Ha még látni akarják egymást.

Varga Zsolt 

A cikk szerzője Varga Zsolt korábban a Somogy Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság igazgatója volt, azelőtt pedig Somogy Megyei Önkormányzat Park Szociális Otthon és Módszertani Intézmény igazgatója. 

Fotó: Illusztráció - Pexels