Aláírta az ellenzék a közös kormányzás alapelveinek dokumentumát

2021-01-05 15:20 | #Politika

Élő videóban jelentették be a hat alapelvet. -írja az ugytudjuk.hu

„Ma van a napja, hogy lefektessük a közös kormányzás alapjait"

- hangzik el az ellenzéki pártok vezetőinek online sajtótájékoztatóján.

2022-ben közös listán, közös jelölttel indul az ellenzék az országgyűlési választásokon, ennek kapcsán gyűltek össze az összefogás képviselői: Jakab Péter (Jobbik), Fekete-Győr András (Momentum), Schmuck Erzsébet, Kanász-Nagy Máté (LMP), Szabó Tímea és Karácsony Gergely (Párbeszéd), Tóth Bertalan, Kunhalmi Ágnes (MSZP), Gyurcsány Ferenc (Demokratikus Koalíció).

Az ellenzéki pártok megalkották, az ellenzéki konszenzusok pedig aláírták azokat az alapelveket, amelyek biztosítják, hogy Magyarország jobb hely legyen, mint az elmúlt 30 évben volt. Azt ígérték, legkésőbb 2021. október 23-án már közös miniszterelnök-jelölttel és 106 közös jelölttel állnak a választók elé.

„A kormányváltás nem eszköz, hanem cél! A cél pedig egy boldog, egészséges Magyarország."

A videó ide kattintva megtekinthető.

Az összefogás alapelveit hat pontban foglalták össze:

1. Önmagával békében élő nemzet

„Megteremtjük a társadalmi békét, véget vetünk az elmúlt évtized gyűlölkedésének, betemetjük a társadalmi árkokat, és újra egyesítjük a nemzetet. Mi nem hat párt, hanem 15 millió magyar kormánya leszünk.”

– fogalmazott Jakab Péter, a Jobbik elnöke. Szerinte erre az együttműködésre jó példa, hogy az ellenzéki pártok is ideológiától függetlenül összefogtak.

2. Demokratikus jogállam

„Olyan új köztársaságot fogunk építeni, amiben a polgárok, vagyis mi ellenőrizzük kormányt, és nem fordítva. Olyan jogállamot fogunk építeni, amiben a hatalom szolgálja a törvényt, nem pedig a törvény szolgálja a hatalmat.”

– mondta Fekete-Győr András, a Momentum elnöke. Szabad oktatást, szabad sajtót, szabad tudományt és szabad művészetet ígért a választóiknak.

„Véget fogunk vetni az oligarchák hatalmának, és leszámolunk a korrupcióval. Egyetlen bűn sem maradhat büntetlenül”

– tette hozzá.

3. Jövőbe tekintő kormányzás

„Olyan kormányzásra készülünk, amely a jelen érdekei mellett számításba veszi az ország és a bolygói jövőjét is. Célunk egy olyan környezettudatos társadalom felépítése, amely mind a gazdaságban, mind az egyéni életünkben számol a környezeti fenntarthatóság feltételeivel”

– mondta Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke. A demográfiai válság kezelését és a természeti értékek megvédését tűzték ki célul, és felszámolnák az illegális migrációt is.

4. Gondoskodó társadalom

„Egy olyan társadalomért dolgozunk, amely nem hagyja magára az időseket, a betegeket, a szegénységben élőket”

– mondta Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke. Függetlenül attól, hogy ki milyen családba születik, mindenkinek elérhetővé tennék az ingyenes és jó minőségű egészségügyi szolgáltatást, az oktatást, a szociális ellátást és a kultúrát. Igazságos újraelosztási rendszert, tisztességes bért és nyugdíjat ígért a Párbeszéd társelnöke.

5. Igazságos gazdaság

„Magyarország legfontosabb nemzeti kincse az emberi tudás és kreativítás. Az ország társadalmi-gazdasági fejlődése, a polgári gyarapodás csak ezen alapulhat”

– fogalmazott Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke. Az oktatási rendszert, a tisztességes versenyt és a jó minőségű, mindenki számára hozzáférhető állami szolgáltatásokat emelte ki.

6. Európai Magyarország

„Hazafias, európai kormányt szeretnénk"

– emelte ki Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. Szerinte sok vitánk van az európai unióval és messze nem tökéletes, de „a történelmi választási lehetőségek közül Magyarország a legjobb, a legfontosabb”. 

A felsorolt pontokat, amelyek a későbbi kormányprogram sarokkövei lesznek, aláírásukkal is rögzítették a pártelnökök.

Forrás: ugytudjuk.hu