Kúria: A sztrájktörvény miatt nem élhetnek alkotmányos jogukkal a közszolgálatban dolgozók

2021-01-08 14:14 | #Politika

Precedens értékű a döntés született a Kúrián. -számol be az ugytudjuk.hu

Fotó: Illusztráció

Közleményt jutattott el az ugytudjuk.hu szerkesztőségéhez a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. Ezt most változtatás nélkül közöljük:

Alkalmatlan a sztrájktörvény, ha a közszolgálatban dolgozók akarnak alkotmányban rögzített jogukkal, a sztrájkkal élni. De különösen akkor, ha az asztal túloldalán a kormány képviselői ülnek. Lényegében ezt adta írásba a Kúria annak a jogvitának lezárásaként, amelyet a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete /MKKSZ/ és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) indított a magyar kormánnyal szemben.

A szakszervezetek a szociális ágazatban dolgozók érdekében kezdeményeztek sztrájktárgyalást 2019-ben a még elégséges szolgáltatás megállapításáról, amely a kormányzat folyamatos – és megalapozatlan – jogi aggályai miatt végül 2020 decemberéig, a Kúria döntéséig húzódott, lehetetlenné téve a sztrájkot.

A Kúria egyik talán legfontosabb megállapítása /Mpk.X.10.116/2020/6./ [39]:

A kérelmezett /a kormány/ a tervezett sztrájkot illetően eltérő, lényegében az ajánlatot elutasító jogi álláspontjára tekintettel végleges és komoly szakmai javaslatot nem terjesztett elő, csupán az elsőfokú eljárás során a kérelmezők néhány javaslatára tett észrevételt. Ez azt jelenti, hogy a kormány képviseletében tárgyalók, folyamatosan hibás jogértelmezésekre hivatkozva, az időt húzva, valójában egyáltalán nem akartak érdemben egyeztetni a szociális ágazatban dolgozók követeléseiről.

A Kúria végzésében hosszan sorolja a másodfokon eljáró bíróságok hibás jogértelmezéseit is.

Ungár: Egy felelős kormány feladata tisztes fizetést és elfogadható munkakörülményeket nyújtani

Az LMP országgyűlési képviselője a döntésre reagálva közölte:

"Ezzel végképp egyértelművé vált, hogy a Fidesz-kormány olyan eltökéltséggel akarja elvenni a munkavállalók jogait Magyarországon, hogy ebben még az sem zavarja, ha a saját maguk által írt alaptörvényt sem tartják tiszteletben."

Mint írja: Az LMP álláspontja szerint egy felelős kormány feladata nem az, hogy elhallgattassa a saját munkavállalóit, hanem az, hogy tisztes fizetést és elfogadható munkakörülményeket nyújtson számukra. 

"Ennek első szimbolikus lépése lehet, hogy végre a szociális dolgozók is megkapják a nekik járó félmillió forintos bérkiegészítést, de legalább ilyen fontos, hogy végre olyan sztrájktörvénye legyen Magyarországnak, amelyik nem megtiltja, hanem lehetővé teszi az érdekérvényesítést."

- olvasható a képviselő közleményében.

Forrás: ugytudjuk.hu
Címlapfotónk illusztráció.
Ungár Péter résztulajdonos az Ugytudjuk.hu-t  és a kpsvr.hu-t kiadó gazdasági társaságban.