LMP: a légszennyezés csökkentése sem tűr halasztást

2021-01-22 11:57 | #Schmuck Erzsébet #LMP #Légszennyezettség #Zöld

A párt sürgős cselekvést vár a kormánytól.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke sajtóközleményt juttatott el szerkesztőségünkbe, amit változtatás nélkül közlünk.

A légszennyezés csökkentése nem tűr halasztást! 

A légszennyezés hosszú évek óta súlyos probléma, évente 15 ezer ember idő előtti haláláért felelős. Magyarországgal szemben kötelezettségszegési eljárás is folyamatban van, a kormány viszont csak súlyosbította a helyzetet a kerti hulladékok égetésének újbóli engedélyezésével és az ingyenes parkolással.

A légszennyezés csökkentése azért is fontos, mert ahogyan azt számos tanulmány is kimutatta, a szennyezett levegő hozzájárul a koronavírus terjedéséhez, a koronavírus okozta megbetegedések súlyosbodásához és a halálozások számának növekedéséhez.

Érthetetlen, hogy a kormány miért vonta vissza a tavaly már egyszer betiltott avar és kerti hulladék égetését. Egy átlagos méretű avarkupac elégetése önmagában egészségügyi határérték feletti szennyezést okozhat egy kisváros egész területén. Az ingyenes parkolás miatti forgalomnövekedés, a végtelen parkoló keresés is csak rontott a helyzeten.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja sürgős cselekvést vár a kormánytól. Évi 300 milliárd Ft-os kerettel komplex épületenergetikai programot kell indítani, hogy a leginkább rászoruló emberek is szigetelhessék a házukat és átállhassanak tiszta megújuló energiaforrásokra. A szén és a lignit lakossági felhasználását azonnal be kell szüntetni. 

A szociális tűzifaprogram kiterjesztését szorgalmazzuk, hogy minden rászorulót elérjen, és csak környezetbarát tüzelőanyagokat lehessen osztani. Az avar és a kerti hulladék égetését végérvényesen be kell tiltani, valamint újra fizetőssé kell tenni a parkolást. 


Schmuck Erzsébet,  az LMP társelnöke