Maguk között osztották szét a közpénzt a Fidesz-közeli vállalkozók

2021-01-27 15:40 | #Fidesz #Politika #Közpénz #Laposa Bence

A balatoni vendéglátóhelyek közül Laposa Bence érdekeltségei kapták a legtöbb támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, miközben ő a szervezet tanácsadója, és ő tett javaslatot a támogatottak névsorára is - írja a 24.hu

Egyikük a sajtókérdésekre csupán annyit reagált: "És?"

A balatoni vendéglátóhelyek közül Laposa Bence érdekeltségei kapták a legtöbb támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, miközben ő a szervezet tanácsadója, és ő tett javaslatot a támogatottak névsorára is - írja a 24.hu

Csaknem 1,5 milliárd forintot utaltak így át a Balatoni Kör és a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) negyven tagjának.

A pénzosztás nagyon egyszerűen működött: Laposa egyszerűen leadott egy listát, amelyen a támogatandó vállalkozások nevei szerepeltek, köztük ő maga is két érdekeltségével. Végül 71,5 millió forintos támogatást tehetett így zsebre, ami a tagok azon részénél, akik kimaradtak a pénzosztásból, kiütötte a biztosítékot.

Fotó: Pixabay

Laposa Bence a lap szerint 2015-ben lett a Balatoni Kör elnöke, 2018-ban pedig Orbán Viktor miniszterelnöktől és Guller Zoltántól, a turisztikai ügynökség vezérigazgatójától vehette át a Pro Turismo díjat a balatoni turizmus megerősítéséért végzett munkájáért.

Egy évvel később a Kishableány panzió létrehozására 173 millió forint állami támogatást ítéltek meg cégének a Kisfaludy-programban, majd ehhez még tavaly hozzácsaptak 315 milliót. Majd pedig nemrég a Frissterasz bővítésére és az ugyancsak badacsonyi Laposa Birtok teraszának felújítására is megítélt neki 143 millió forintot a turisztikai ügynökség.

Vagyis a Laposa család cégei 2019 nyara óta 631 millió forintot kaptak az állami szervezettől úgy, hogy azok odaítélésében is szerepe van.

A lap úgy tudja, a pénzek szétosztása nagyfokú diszkréció mellett történt, eleve csak azokat hívták meg az erről szóló találkozóra, akiket a Balatoni Kör elnökeként Laposa érdemesnek tartott a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatására, és szerepeltek az általa e célból leadott listán.

Így azok a Balatoni Kör-tagok, akik kimaradtak az állami pénzosztásból, nem is tudtak az összejövetelről.

A találkozón az MTÜ képviselői ismertették az egyedi támogatás részleteit, novemberben pedig a kiválasztottak kaptak egy levelet és egy kapcsolattartót a turisztikai ügynökségtől. Ezután pár nap állt rendelkezésükre a pályázat beadására, majd hamarosan megkapták a támogatási okiratokat.

A Magyar Turisztikai Ügynökség viszont azt állítja, hogy a „kérelem benyújtására mindenkinek lehetősége van, egyetlen turisztikai attrakcióként értelmezhető ötlet sem eshet el támogatástól, ha van rá forrás”.

Ennek ellenére az előre kiválasztott vállalkozók között olyan is volt, akinek annyira oda kellett adni a pénzt, hogy bár az augusztusi találkozón még nem felelt meg az MTÜ által ismertetett elképzeléseknek, októberben új céget alapíttattak vele, és néhány hónappal később be is húzta az állami támogatást.

Ilyen volt a Martinus Birtok Kft. is, amelynek ügyvezetője, Ruppert Márton a 24.hu kérdésére elismerte a pénzosztó eseményen való részvételt.

Később kérdőre vonta az újságírókat, hogy mi közük van a projektjéhez, amikor pedig jelezték, hogy közpénzből építheti fel borteraszát és vendégházát, csak annyit kérdezett:

És?

A Balatoni Körben tapasztalhatónál jóval kisebb hullámokat vert a támogatások kiosztása a 16 vidéki éttermet tömörítő SVÉT-nél, ahol a jelek szerint mindenki elégedett.

 

Forrás: ugytudjuk.hu