Gulyás Gergely: semmilyen nyitásra és lazításra ne számítsanak!

2021-01-28 13:54 | #Politika #Koronavírus #Gulyás Gergely

A mai Kormányinfón azt mondta a miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy március 1-ig semmi sem fog változni. Aztán majd meglátják.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kormány szerint bármilyen enyhítés új járványhullámhoz vezethetne, ezért minden korlátozást fenntartanak.

Gulyás Gergely azt mondta, Nyugat-Európa legtöbb országában sokkal szigorúbbak a szabályok, mint Magyarországon, hiszen ott már a harmadik hullám van jelen. Ezt mi elkerülnénk.

A miniszter egyébként megköszöni mindenkinek a védekezésben való részvételt.

Gulyás kijelentette, újabb 90 napra meghosszabbítanák a rendkívüli jogrendet, a korlátozásokat pedig további 30 napra érvényben hagyják. Így márciusig továbbra sem lehet kinyitniuk a csődközelbe került vendéglátóhelyeknek.

Az újranyitást két esetben hajlandóak átgondolni:

  • ha a járvány terjedése mérséklődik,
  • vagy amikor kellően sok vakcina lesz elérhető.

Szerinte azonban EU-ból kevés oltóanyag jön, ezért priorizálják az oroszokat.

A cél a 70 százalékos oltottság, amire semmi esély nincs rövid időn belül

- mondta.

Fotó: MTVA

A miniszterelnökséget vezető miniszter sorra vette a világ oltási programjait, majd kifejtette, hogy az orosz vakcina biztonságos, és az egyik legjobb technológiával készült. Ebből február végéig 300 ezer adag érkezik majd. De a kínai vakcinát is magasztalta, mivel Szerbiában már oltottak be vele magyar embereket, és nem láttak problémát. Fontosnak tartja, hogy ennek engedélyezése is mihamarabb megtörténjen.

Gulyás azt mondja, hogy

az engedélyezési eljárást felgyorsítandó, minden olyan vakcinát, amivel már 1 millió embert beoltottak, azt automatikusan engedni fognak Magyarországon felhasználni. Az ideiglenesen veszélyhelyzeti felhasználás szabályai szerint azért itthon is megvizsgálják majd azokat a beadásuk előtt.

Tudják, hogy a szolgáltatószektor és a vendéglátás komoly veszteségekkel jár. Tárgyaltak is a magyar vendéglátósok érdekvédelmi szervezetével, de csak annyit tudnak tenni, hogy a bértámogatásoka kifizetését felgyorsítják.

Ahogy korábban mi is írtuk, jelenleg a kormány az el nem bocsájtott alkalmazottak után fizeti ki a bérük felét, de azt is hónapokat késve. Járulékot, bérleti díjat és egyéb közterheket továbbra is kell fizetniük a már hónapok óta zárva tartó vendéglátóhelyeknek.

Azt ígéri, amikor majd lehet, először a vendéglátóhelyeket fogják megnyitni, ehhez azonban sok vakcina kell.

A tegnapi kormányülés után további sikerként könyveli el, hogy 4 százalékkal fog nőni a minimálbér. Most a falvakban üzemelő kisboltokat szeretnék támogatni, ezért 45 milliárdot osztanának szét köztük, egy pályázati lánc végén.

Sajtókérdésre elmondta, hogy a magyar baloldal mindent megtesz, hogy a vakcinákkal szemben bizalmatlanságot szítson, pedig a vendéglátóhelyek kinyitását az teszi majd lehetővé, ha minél több embert be tudnak a jövőben oltani.

Ha most kinyithatnának, akkor később a mostaninál is szigorúbb intézkedést kellene bevezetni

- mondta Gulyás.

A maszkban történő vendéglátóhely-látogatást szintén nem tervezik újra bevezetni.

A kormányzati elvonásokról azt mondja, a kormány semmit sem vett el az önkormányzatoktól, csupán a vállalkozóknál hagyta a pénzt. Ha pedig egy település kompenzálni szeretné a kieső bevételeit, keressék a kormányt.

Borítókép: Koszticsák Szilárd/MTI

Forrás: ugytudjuk.hu