Orbán Viktor a kínai vakcinában bízik

2021-01-29 10:14 | #Politika #Orbán Viktor #Vakcina #Koronavírus

Húsvét tájékán a nyitás bizonyos kérdései már előkerülnek - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban Fotó Mediaklikkhu

Szokásos péntek reggeli rádió interjúját adta Orbán Viktor miniszterelnök. 

A kormányfő azzal kezdte, ez a mostani fél rab vagy fél szabad élet a polgári élethez szokott magyarokat nagyon megviseli, ám egyelőre még tartani kell a korlátozásokat. 

Mint mondta, nem szabad az érzelmek által befolyásolt döntéseket hozni. El kell fogadni, hogy mik azok a döntések, amik a járvány terjedését korlátozzák. Hangsúlyozta, hogy dolgoznak a vakcina beszerzésén. “Ledöfjük a vírust majd ha lesz vakcina”- összegzett.

Szóba került, hogy egy szombathelyi baloldali momentumos politikus szervezi az éttermek kinyitására irányuló akciót. Orbán erre azt mondta, hogy bár tudja, hogy nehéz helyzetben van a szektor, de amennyiben az éttermek kinyitnak, úgy szabálysértést követnek el. Ő annyit kért a rendőröktől, hogy ilyen esetben senkit se tartóztassanak le. Azt is elmondta, hogy szabályszegés esetén minimum 150 ezer, maximum 1 millió forintra büntetik meg a vállalkozást. Az üzemeltető a fél évestől az egy évig terjedő bezárást kockáztatja meg. És akár el is tilthatják a vállalkozót a foglalkozásától.

A témát azzal zárta, hogy bízzanak benne a vendéglátósok, meg fogják kapni a nekik járó összeget.

Orbán beszélt a legfrissebb adatokról is. Ezek szerint ma reggelre 86-an haltak meg a koronavírus miatt. Van 1459 új beteg, összesen 3649-en vannak kórházban, közülük 258 beteg van lélegeztetőgépen.

A héten végeznek a szociális otthonokban élők beoltásával. Jövő héttől jön a regisztráltak oltása. 

Orbán azt mondta: én várom a kínai vakcinát, én abban bízom.

A kormányfő megint bírálta az Európai Uniót, mint elmondta a nem uniós Szerbia sokkal jobban áll az oltással, mint a nyugati közösség országai.

Március elejére 880 ezer embert tudnak beoltani a szakemberek. Ezt úgy tudják megtenni, hogy az emberek 21 naponként meg is kapják a második oltást. Ha jön a kínai és az orosz vakcina akkor ez a szám megduplázódhat, megtriplázódik. Húsvét tájékán a nyitás bizonyos kérdései már előkerülnek - tette hozzá Orbán. 

A miniszterelnök beszélt a gazdaság újraindítási akciótervről. Hangsúlyozta, hogy 6000 milliárd forintot pumpálnak bele a gazdaságba. Kitért arra, hogy jelenleg 300 olyan település van Magyarországon, ahol kisbolt már egyáltalán nincs. Ezért most azon dolgoznak, hogy minden faluban legyen kisbolt. 

Beszélt az egyetem fejlesztési programról is. 1500 milliárdot fektetnek be a következő 1-2 évben a magyar egyetemekbe. 

Orbán Viktor Varga Judit, igazságügyminiszter CSOK-botrányával kapcsolatban semmit sem mondott, igaz a riporter rá sem kérdezett. 

 

forrás: ugytudjuk.hu