Végre megválaszolta a kormány, hogy miért lehetnek nyitva a kaszinók, amikor az összes vendéglátót be kell zárni

2021-02-17 11:05 | #LMP #Ungár Péter #Fónagy János #Varga Mihály #kaszinó #Vendéglátás

A nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár egészen egyszerűen magyarázta meg a helyzetet.

Ungár Péter, az LMP Vas megyei országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, hogy rákérdezzen, a kaszinók miért lehetnek nyitva a járványhelyzet alatt, amikor az összes többi vendéglátóipari egységet be kellett zárni. Ungár a kérdésében felvetette, hogy a többi vendéglátót a koronavírus járvány megfékezése érdekében zárták be, azzal az indokkal, hogy nem tudnák az emberek betartani a megfelelő védekezési intézkedéseket, valamint a 1,5 méteres távolságtartást.

A kaszinók viszont továbbra is üzemelhetnek és fogadhatnak vendégeket, minden nap 19 óráig.

„Ezzel kapcsolatban tisztelettel kérdezem, hogy a kaszinók miért tarthatnak nyitva egy világjárvány közepén úgy, hogy minden más vendéglátóipari egységet bezártak? A kaszinókban nem vonatkoznak az emberekre a járványügyi szabályok?"

- tette fel a kérdést az LMP képviselője a pénzügyminiszternek.

Ungár kérdésére végül bő két héttel később érkezett a válasz, de nem Varga Mihálytól, hanem Fónagy Jánostól, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkártól. Fónagy válaszát azzal kezdi, hogy a szerencsejátékok lebonyolítására szolgáló létesítmények - így többek között a kártyatermek és a játékkaszinók

nem minősülnek vendéglátóipari egységnek.

Fónagy szerint a szerencsejáték szervezés helyszínéül szolgáló helyiségek kizárólag a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről kiadott kormányrendeletekben foglalt védelmi intézkedések megtartásával üzemelhetnek. Az államtitkár hozzáteszi, hogy a járványügyi szabályokat a kaszinókban is maradéktalanul be kell tartani.

A Magyarországon üzemelő 11 játékkaszinó nyitvatartási idejét a vonatkozó kormányrendelet rendelkezéseihez igazodva módosította, így a játéktermek legkésőbb este 7 órakor bezárnak. Azt, hogy a kaszinók 19 órakor valóban bezárnak-e, a szerencsejáték felügyeleti hatóság ellenőrzi.

Ungár Péter a Facebookon reagált a kormány válaszára:

„Egyszerű kérdést tettem fel: miért lehetnek nyitva a kaszinók, ha a teljes vendéglátásnak be kell zárnia? A kormány válasza az, hogy mert csak.
Márpedig ennek egy magyarázata van: valamennyire eltér a vendéglátás és a kaszinók tulajdonosi struktúrája."

 

Fotó: Pixabay