Hazugság, hogy nem lehet vakcinához jutni, inkább csak drágálljuk

2021-02-28 19:16 | #Vakcina #védőoltás

Miközben a kormány az EU-t szapulja, valójában ismét kettős játékot játszik.

Korábban 1,7 millió adagot kötött le a kormány a Moderna vakcinájából, de a Telex szerint ehhez képest a már az EU által lekötött mennyiségből is ennek duplájára lenne jogosult az ország. Később az Eurologus is úgy, hogy az időközben Brüsszel által lehívott opcióval együtt akár tízmillióra lennénk jogosultak - írja a HVG.

A vakcinaadagok kiszámolása után az RTL Klub Híradója kérdezett rá arra, hogy miközben a kormány folyamatosan Brüsszelt kárhoztatja a késő szállítások miatt, miért nem kér az amúgy időben teljesítő Moderna vakcináiból.

A cikk szerint a csatorna azt a választ kapta, hogy mivel a Pfizer olcsóbb, így a kormány nem látta szükségét Moderna oltóanyagok megvásárlásának.

Azaz miközben a kormány kommunikációja az, hogy ők mindent megtesznek az oltóanyagbeszerzésért, a valóságban kivárják az olcsóbb alternatívát.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere ma a Facebookon fejezte ki nemtetszését a kormány kifogásaival kapcsolatban.

Egy korábban kiszivárogtatott árlista alapján a Pfizer esetében egy ember (kétszeri) beoltása 24 eurós költség, aminél a Moderna valamivel drágább.

 

Fotó: MTI / Vasvári Tamás