Testvéreik adataival igazoltak magukat a kijárási korlátozást megsértő vádlottak

2021-03-01 09:01 |

A Marcali Járási Ügyészség szabálysértésre vonatkozó hamis vád vétsége és közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat azzal a 39 éves férfival és 47 éves élettársával szemben, akik egy rendőri intézkedés során mindketten testvéreik adataival igazolták magukat.

A vádlottak 2020 áprilisában egyik ismerősüknél tartózkodtak Balatonkeresztúron. A férfinak az esti órákban megtetszett a vendáglátójánál lévő gépkocsi, amit kipróbálás érdekében kölcsönkért tőle annak ellenére, hogy – az ismerős tudtán kívül - vezetői engedéllyel nem rendelkezett. A vádlottak ezután Balatonkeresztúr térségében autóztak, amikor 22.00 óra körüli időben meglátták a Marcali Rendőrkapitányság út menték várakozó járőreit, ezért a férfi gyorsan megfordult, és igyekezett a kölcsönautóval elhagyni a helyszínt. A rendőröknek azonban rögtön feltűnt a gyanúsan viselkedő autós, ezért rövid üldözés után intézkedés alá vonták a párost.

fotó: Pixabay

Mivel a vádlottak tisztában voltak azzal, hogy a járványhelyzet miatt elrendelt kijárási korlátozások ellenére kellő indok nélkül hagyták el tartózkodási helyüket, illetve a férfinak jogosítványa sincs, ezért - tartva az esetleges szankciótól - saját adataik helyett mindketten testvéreik adataival igazolták magukat. A járőrök ugyan ellenőrizték a vádlottak által bediktált adatokat, azonban nem észleltek olyan nyilvánvaló eltérést, ami kétséget ébresztett volna bennük, ezért a férfival szemben a kijárási korlátozások megsértése és a vezetői engedély nélküli vezetés miatt szabálysértési feljelentést tettek, míg élettársát 30.000,-Ft helyszíni bírsággal sújtották.

A szabálysértési eljárások során azonban a hamisan megvádolt testvérek tisztázták magukat, és rövid időn belül kiderült az is, hogy a vádlottak éltek vissza adataikkal, akik beismerték a bűncselekmények elkövetését.

Az ügyészség a Marcali Járásbírósághoz benyújtott vádiratában a vádlottakkal szemben közérdekű munka büntetés kiszabására tett indítványt.