Lesz-e újabb támogatás Kaposváron?

2021-03-03 09:54 | #Felder Frigyes #Politika #Szita Károly #Kaposvár #Zöld

Kieső jövedelem, nagyobb rezsi: az otthoni tanulásra kényszerített gyerekek miatt sok szülő táppénzre kényszerül, emellett többet kell költeni a fűtésre, villanyra, étkezésre is. Felder Frigyes a székesfehérvári támogatási rendszert ajánlotta Szita Károly figyelmébe.

Sajnos igaza lett a szakembereknek, s a koronavírus harmadik hulláma még durvább fertőzési számokat produkál, mint a korábbiak. Tavaly tavasszal a kormány sokkal alacsonyabb fertőzési aránynál, s betegszámnál rendelte el az oktatási intézmények bezárását, ám egyelőre, a társadalmi ellenállás miatt jelenleg megpróbálják intézményi szinten megállítani a járvány terjedését, ami azt jelenti, hogy minden iskola és óvoda helyzetét külön vizsgálják, s rendelik el adott esetben a részleges vagy a teljes digitális oktatást, illetve az intézmény bezárását.

A szülők számára viszont komoly problémát jelent, hogy a gyerekek digitális oktatásra kényszerülnek, hiszen munka mellett kell megoldaniuk a gyerekfelügyeletet, illetve segíteni a tanulásban. Azokban a családokban, ahol home office-ban dolgozik egyik, vagy mindkét szülő, kisebb a gond, de ahol mindkét szülőnek a munkahelyén kellene lenni, nehezen megoldható, hogy otthon maradjanak a gyerekükkel. Vagy az éves szabadságuk terhére teszik, vagy az anyagilag komoly érvágást jelentő táppénzt kénytelenek választani. Persze ezt a családi kassza sínyli meg, ahogyan az egész napos otthonlét is pluszköltségeket jelent, hiszen egyfelől tízórait, ebédet, uzsonnát kell adni a gyerekeknek, másrészt fűteni, világítani kell, vagyis a rezsi is nő.

Felder Frigyes kaposvári önkormányzati képviselő 

- Többen megkerestek, hogy már rövid távon is anyagi problémát jelent számukra, hogy a gyerekek otthon kénytelenek tanulni – mondta a KPSVR-nek Felder Frigyes, a kaposvári közgyűlés LMP-s képviselője. – Éppen ezért levelet írtam Szita Károly polgármesternek, lát-e lehetőséget arra, hogy az önkormányzat valamiféle pénzügyi segítséget nyújtson a családoknak a kieső jövedelmek tekintetében? 

Szita Károly Kaposvár polgármestere

Más városok példája ugyanis azt mutatja, hogy az önkormányzatok a zsebükbe nyúlnak, a székesfehérvári városvezetés például létrehozott egy foglalkoztatást segítő alapot, 30 millió forinttal. Oda azok a vendéglátósok pályázhatnak, akik megőrizték a munkahelyeket. Azok, akik az ősz eleje óta legalább 30 napra munkanélkülivé váltak, egyszeri, százezer forintos támogatást kaphatnak. Folyamatosan azt hallani Szita Károlytól, hogy Kaposvár erős város, ezek alapján viszont nem lehet akadálya, hogy hasonló támogatási rendszert hozzon létre, s mivel most aktuális, terjessze ki a digitális oktatás miatt bajba jutókra is - mondta a zöld politikus.