Így oltunk mi: itt vannak a legfrissebb számok

2021-03-03 11:29 | #Oltás #Vakcina

A következő napokban összesen 3,5 millió ember oltására elég kínai és orosz vakcina érkezik hazánkba. Itt vannak a legfrissebb számok!

A számok, statisztikák és a logisztika szerelmeseinek percei következnek: csak úgy röpködnek majd a százezrek és milliók, szállítmányok és készletek, oltóanyagok és vakcinák, egyszóval, dolgoznak a fürkészők és portyázók, merüljünk hát el a számok világában.

Jelenleg öt oltóanyaggal folyik az oltás: Pfizer-BioNtech, Moderna, Szputynik V, Sinopharm és Astrazeneca, a Janssen és a Curevac még nem kapott engedélyt.

A koronavirus.gov.hu-ra feltöltött legfrissebb adatokból kiderült, hogy újabb, csaknem 115 ezer adagot tartalmazó Pfizer-vakcina szállítmány érkezett Magyarországra és hamarosan megérkezik az újabb Szputnyik-vakcina szállítmány is, amely 180 ezer adag első és 100 ezer adag második komponensű vakcinát tartalmaz.

Emellett az eddigi 6,5 millió adagról 10,9 millióra növeltük a lekötött Pfizer-BioNtech oltóanyag mennyiségét. Magyarország így már összesen 31 millió adag oltóanyagot kötött le. Ebből 24 millió adag oltóanyagot várunk az uniós beszerzésből, ám - mint kiemelték - ennek eddig csupán az 5 százaléka érkezett meg három gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). 

Az oltási protokoll szerint a kedden érkezett teljes Pfizer-szállítmányt kiszállították a kórházi oltópontokra, ahol a regisztrált idősek oltását folytatják vele. Az AstraZeneca-vakcinával a 18-59 év közötti krónikus betegeket oltják, ezt eddig a háziorvosok végezték, de ezen a hétvégén a kórházi oltópontokra fogják hívni az oltandókat.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A Janssen és CureVac még nem rendelkezik uniós engedéllyel, így még nem is szállított oltóanyagot hazánkba. A Janssen március közepén kaphatja meg az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség  (EMA) engedélyét, ebből a vakcinából egy oltásra lesz csak szükség, így a lekötött 4,36 millió adag ugyanennyi ember oltását teszi lehetővé.

Kiemelték: Miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország orosz és a kínai vakcinák beszerzésére is szerződött, ezekből összesen további 3,5 millió ember oltására elég vakcina érkezik majd a következő hónapokban. Az eddig érkezett Szputnyik-vakcinával az elmúlt időszakban a regisztrált idősek oltását végezték a kórházi oltópontokon,  illetve 100 ezer már múlt héten beérkezett oltóanyag jelenleg is a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) felszabadítására vár. 

Már Magyarország felé tart az újabb orosz vakcina szállítmány is, 180 ezer adag első oltáshoz és 100 ezer adag második oltáshoz elég vakcina érkezik hamarosan az országba.

A kínai vakcinával is már második hete zajlik az oltás. A regisztrált idősek oltásához múlt héten 275 ezer Sinopharm-vakcinát kaptak a háziorvosok, ezen a héten pedig újabb 250 ezer adagot kapnak. A következő kínai vakcinaszállítmány március közepén várható.

Forrás: ugytudjuk.hu