Orbán Viktor beszélt a Kossuth Rádióban a lezárásról

2021-03-05 08:15 | #Orbán Viktor #Koronavírus #korlátozás #Lezárás

Orbán Viktor ma reggel a Kossuth Rádióban pontosította a tegnap bejelentetteket. A virágboltok 8-án még nyitva lehetnek.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban - Fotó Mediaklikkhu

Ma reggel a szokásos rádióinterjúját adta Orbán Viktor miniszterelnök. Orbán itt osztott meg további részleteket arról, amit tegnap Gulyás Gergely miniszter elmondott. Szükség is van erre, mivel a tegnapi bejelentéseknek nyomán még mindig nem jelent meg a kormányhatározat a Magyar Közlönyben. 

Nem volt más választás, mint zárni, hiszen ha nem zárunk, akkor abból tragédia lesz - mondta a kormányfő. Aki azt is hozzátette, hogy ezzel az intézkedéssel annak próbálnak megágyazni, hogy húsvétkor kinyithassanak. Ehhez kapcsolódva Orbán elmondta, hogy március 15-ig nyitva marad a Nemzeti Konzultáció, így folyamatosan egyeztetnek a nyitás lehetőségeiről az állampolgárokkal. 

Orbán többek között azt mondta, hogy március 8. és 22. között az éttermeknek is be kell majd zárniuk. De zárva lesznek a kaszinók, szállodák és műszaki cikkeket áruló üzletek is. 

A tavaszi kerti munkákhoz szükséges eszközöket áruló boltoknak azonban nem kell bezárniuk két hétre. 

A miniszterelnök kitért arra is, hogy március 8-án a virágboltok még nyitva tarthatnak, aztán nekik is be kell majd zárni.

Egyelőre úgy néz ki, a bölcsődék is nyitva maradnak. A területet azonban folyamatosan figyelik a szakemberek.

Orbán hangsúlyozta, hogy a harmadik hullám dübörög éppen. A második hullám erősebb volt, mint az első. A harmadik pedig erősebb, mint a második. Most az a cég, hogy letörjék a harmadik hullám görbéjét.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az utazási korlátozást ki fogják terjeszetni az egzotikus országokra, hogy onnan ne hurcolják be a vírus mutánsokat. 

Jelenleg 8767-en vannak kórházban, de becslések szerint ez a szám felmehet egészen 20 ezerig. Orbán azt is kilátásba helyezte, hogy ha az állami egészségügyi dolgozók nem bírják majd ezt a számot, akkor behívják a magán egészségügyben dolgozókat is. 

Hogy pontosan mi lesz a 14 napos zárás után, egyelőre még pontosan a szakemberek sem tudják, de Orbán hangsúlyozta, hogy ez a vírus elleni háború célegyenese. 

Az interjúban a kormányfő még megemlítette, hogy a magyarországi baloldalt Brüsszelből irányítják.